Crăciunul

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Sarbatoarea Nasterii Domnului a fost stabilita de catre biserica crestina, ca sarbatoare aparte, la 25 Decembrie. Adusa din Orient de armata, religia lui Mithra (zeul soarelui), un cult iranic cu radacini vedice, invadeaza intr-un timp relativ scurt toata lumea romana, ajungand sa-si faca cel mai mare numar de aderenti, astfel incat sarbatoarea in cinstea acestui zeu, ca zi de nastere, este definitiv fixata in calendarul roman (catre sfarsitul secolului III) la 25 Decembrie. Tot la aceasta data, lumea cea veche serba si cresterea luminii care biruie puterile intunericului.

Incepand cu noaptea de 23 spre 24 Decembrie, de la miezul noptii si pana la revarsatul zorilor ulitele satelor rasunau de glasul micilor colindatori. In orase intalnim colindatori odata cu lasarea serii si pana in miez de noapte. Cu traista dupa gat, cu bata in mana si caciula pe urechi, colindatorii merg din casa-n casa si striga la ferestrele luminate: si daca cei din casa intarzie a le deschide usa spre a le imparti colindeti, incep sa cante mai departe: La un an cu sanatate, Si la anul sa venim Ne dati, ne dati, Ori nu ne dati Cu acest prilej gazda le imparte colindete: covrigi, nuci, mere, colacei de faina framantati si copti chiar in acea noapte a Mos Ajunului. In ajunul Craciunului, ca si in ajunul Anului Nou in toate provinciile romanesti copiii formeaza grupuri si pornesc pe la casele gospodarilor cantand cantece ce au refrenuri ca: Florile dalbe, Lerui ler, Ziurel de ziua. Sub numele de colind si colindat trebuie sa intelegem vechiul obicei pe care il intalnim in sarbatorile susmentionate cand copiii, ca si flacaii satelor, merg din casa in casa, cantand cantece pentru a ura sanatate si fericire gazdelor ce-i asculta, de la care primesc daruri (colindete) in bani sau in natura: nuci, covrigi, mere, colaci, etc.

Ca la multe alte popoare si la romani batranii s-au bucurat de multa stima si respect, mai ales in vechime. Respectul fata de acestia s-a pastrat si dupa moartea lor, intr-o asemenea masura incat unii dintre ei au devenit un fel de semizei a caror amintire a ramas nestearsa in memoria colectiva. Un astfel de personaj celebru este si Craciun, pastorul mitic, a carui legenda a fuzionat foarte frumos cu mitul Nasterii Domnului. Adevaratul Sfantu Nicolae Sfantul Nicolae este sfantul mai tuturora. Este sfantul national al Rusiei si al Greciei si sunt mii de biserici care ii poarta numele - chiar mai mult de 400 numai in Marea Britanie. Este sfantul judecatorilor, al criminalilor, al camatarilor, al hotilor, al comerciantilor, al cersetorilor, al scolarilor, al marinarilor, al brutarilor, al drumetilor, al virginelor si al copiilor saraci.

Este cunoscut ca fiind prietenul si protectorul celor in necaz. Sfantul Nicolae s-a nascut in Estul Mijlociu, la aproximativ 350 de mile Nord-vest de la Betlehem in secolul al patrulea. A fost crescut sa devina episcop la Myra (astazi Kale), in orasul sau natal, Lycia, aflata langa ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Craciunul - Varianta 1
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 950 cuvinte
Nr caractere:
9 530 caractere
Marime:
197.18KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Religie
Tag-uri:
craciun, nastere
Predat:
la liceu
Sus!