Cain și Abe,l vinovăție și uitare, remușcare

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Abel si Cain se intalnisera dupa moartea lui Abel.

Mergeau amandoi prin desert si se recunoscura de departe, caci erau foarte inalti. Frati se asazara pe pamant, facura focul si mancara. Taceau asa cum fac oamenii osteniti cand se coboara inserarea. Pe cer se arata cate o stea ce nu-si primose inca nume. La lumina flacarilor Cain vazu pe fruntea lui Abel semnul pietrei, scapa din mana bucata de paine pe care tocmai o ducea la gura si il ruga sa ierte faradelegea. Abel raspunse: - Dar oare tu mai omorat sau eu te-am omorat pe tine? nu mai tin bine minte; vezi stam alaturi ca o dinioara. - Acum stiu ca mai iertat in adevar, spuse Cain, caci a uita inseamna a ierta. Voi incerca sa uit si eu. Exista multe sisteme de morala, fiecare avand principiile sale fundamentale. Biserica are si ea un sistem moral precis, numai ca acesta nu este fundamentat pe principii teoretice, ci pe valorile revelatiei naturale si supranaturale, in care relatia prin Hristos are rolul esential. In lumina revelatiei culminate a Lui Dumnezeu prin Hristos, bisrica judeca si apreciaza toate cele lalte valori ale lumii. De retinut ca revelatia Lui Dumnezeu este un fapt istoric, nu un principiu. Desigur in cadrul ei descoperim o srie de adevaruri care sunt tot atatea principii aseazate la baza moralului. Dintre aceste adevaruri fundamentale vom enumera cateva: *Dumnezeu este realitate personala, este alceva decat lumea, este cratorul si purtatorul de grija al acesteia.

*Raul nu este un principiu, ci efectul absentei binelui acolo unde el trbuie sa fie prezent. Raul fizic este efectul raului moral concretizat in refuzul iubirii Lui Dumnezeu de catre fiintele personale create libere (ingeri si oameni). Inventatorul raului este diavolul. El este impostazierea raului. *Hristos este Calea, Adevarul si Viata. De aceea, cel care vrea sa il atinga desavarsirea crestina - indumnezeirea - n-o poate face sa mearga pe Cale (traind dupa cun ne-a aratat si a trait Hristos, in dragoste), fara sa cunoasca Adevarul (invatatura Lui Hristos referitoare la om, la Dumnezeu si la lume), si fara sa primeasca viata din Viata (din Hristos, prin impartasirea din Trupul si Sangele Lui euharistic), stiut fiind ca Trupul Lui Hristos este adevarata mancare si Sangele Lui, adevarata bautura. *Morala crestina are caracter eshatolic (adica priveste scopurile ultime ale omului si vietii, din grecescul eschatos care inseamna ultim). Nu suntem morali numai ca sa ne fie bine pe pamant, ci pentru eternitate. Fiecare gand, fiecare vorba, ficare fapta lasa in noi si in semenii nostri consecinte cu efect etern, in functie de care vom fi judecati de dreapta lui Dumnezeu in viata de aici, dupa moarte si in ziua de apoi.

Se pune insa intrebare acum anume se implineste procesul moral-crestin in vederea indumnezeirii. Un raspuns simplu ar fi acesta: prin ceea ce este nevazut in noi -gandurile, simturile si dorintele noaste - si care da calitate cuvintelor si faptelor noastre. Vorbind mai ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cain Si Abel Vinovatie Si Uitare Remuscare
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 658 cuvinte
Nr caractere:
8 236 caractere
Marime:
13.56KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Religie
Tag-uri:
cain, abel
Predat:
la liceu
Sus!