Previzualizare referat:

Extras din referat:

SACRUL UNIC PERSONAL

Consideratiile de mai jos au in vedere doar aspectele personale ale sacrului, nu si cele nedefinite asociate Nirvanei. Prezint o serie de texte budiste, impreuna cu unele comentarii, acestea din urma apar cu litere cursive. Textele si comentariile trebuie citite impreuna cu cursul inregistrat, transmis deja. Ele fac parte din materialul de examen ca si acela. In paranteza este indicata uneori sursa folosita, nu este necesar sa o stiti pentru examen. O dau doar pentru cei interesati de lecturi ulterioare.

Budismul Hinayana

Buddha insusi

,,Acesta este Cel Prea Inalt, Cel Sfant, Cel Deplin Trezit, Cel Care Cunoaste si Cel Care Stie Cum Sa Actioneze, Cel Binevenit, Cunoscatorul Oamenilor, Incomparabilul Pastor al Turmei Oamenilor, Stapanul Zeilor si al Oamenilor, Cel Trezit, Cel Prea Inalt".

Statutul de Boddhisatva

,,Iar el propovaduieste invatatura doar pentru ca cel care cauta sa ajunga la o deplina stingere a suferintei."

A se observa aici similitudinile cu Rascumparatorul

Statutul divin al lui Buddha

,,cel ce cauta refugiu in Buddha ... va intra in adunarea zeilor" (Dhammapada, 288)

Expresia cultica

Stupa - corp fizic al lui Buddha, contine relicve. Dupa cum se vede in imagini, este o structura arhitectonica cu o forma particulara, din care s-a dezvoltat in timp pagoda, cu acoperisul specific bine cunoscut. In principiu, in fiecare stupa - sunt mii - se gaseste o particica minuscula din trupul lui Buddha.

Templul este asociat corpului teoretic al lui Buddha, aici se citesc numeroase texte. Exista numeroase forme de templu, cel mai cunoscut este Borobudur din Indonezia, in forma de piramida cu baza de 118 m. El reproduce forma muntelui cosmzic Meru, iar calea care urca de la baza la platforma cea mai inalta reprezinta urcusul spiritual pe care trebuie sa-l realizeze practicantul pentru a putea ajunge la Nirvana. In varful piramidei se observa o stupa. Pe tot traseul apar numeroase reprezentari ale lui Buddha, fiecare dintre ele cu semnificatie distincta, adresandu-se fiecarei categorii de pelerini si in acelasi timp fiecaruia dintre ei in parte.

Reprezentari imagistice

Prezint aici doar doua dintre numeroasele reprezentari, fiecare dintre ele cu un sens particular, menit sa-l ajute pe practicant in eforturile sale spirituale.

Urma piciorului. Potrivit traditiei s-au pastrat de la Buddha urme ale picioarelor. Acestea sunt prezente in temple impreuna cu relicvele despre care s-a vorbit, pentru a sugera prezenta sa. Urma are un sens simbolic - disparitia oricarei legaturi egoiste, dar in acelasi timp si implicarea sa in real.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Budism.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
3/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
2 054 cuvinte
Nr caractere:
10 218 caractere
Marime:
118.13KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Religie
Tag-uri:
buddha, religie, sacru
Predat:
la liceu
Sus!