Bioetica și Avortul

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Deoarece dezvoltarea biologica este neintrerupta si se realizeaza fara a fi nevoie o interventie ulterioara cauzativa, trebuie spus ca noua entitate constituie un nou individ uman care din clipa conceperii isi urmeaza ciclul sau mai bine zis curba sa vitala. Autogeneza embrionului are loc in asa fel incat faza succesiva nu o elimina pe precedenta, ci o absoarbe si o dezvolta conform unei legi biologice individualizate si controlate. Chiar daca nu poate fi recunoscuta figura urnana, exista sute de mii de celule musculare care fac sa bata o inima primitiva; exista zeci de milioane de celule nervoase care se aduna in circuite si se dispun pentru a forma sistemul nervos al unei persoane anume.

In acest sens dispare distinctia dintre fiinta umana si fiinta umanizata, una separata de cealalata de aparitia figurii urnane; sau cealalta obiectie care se afirma privind distinctia dintre ontogeneza si filogeneza.

Aceasta teorie, plecand de la o anumita interpretare a evolutionismului, ar vrea sa sustina faptul ca in formarea individului s-ar parcurge si concentra istoria evolutiei formelor de viata din lume, in a carei istorie fiinta umana apare ultima si umanizarea este precedata de forme de viata vegetala sau animala. In embrion si in dezvoltarea lui nu se afla nici o clipa un dinamism biologic de tip vegetal sau de cel al unei fiinte nediferentiate, de o specie diferita. Intregul, care va aparea la sfarsit (daca prin sfarsit se intelege nasterea sau viata adulta), este deja prezent cauzal si genetic, la inceput chiar in sens individual.

Nu sta deci in picioare, conceptul prezentei unor praguri sau nivele care ar reprezenta momente de solutionare a continuitatii (teoria gradualista) dupa care ar trebui sa existe o schimbare de program: acest interstadiu nu exista din punct de vedere genetic.

Incertitudinea juristilor privind aplicabilitatea sau inaplicabilitatea conceptului de persoana in primele stadii devine o deviatie inutila daca ne gandim ca putin importa cum am vrea sa-l definim din punct de vedere juridic, caci acel embrion este acelasi individ in dezvoltare care va fi definit persoana. Se poate raspunde foarte bine impreuna cu Tertulian, care printre altele era si avocat: " este deja om cel care va fi".

Unele dificultati apar insa din partea unor membri ai lumii stiintifice in privinta inceputului vietii individuale umane.

Unii sustin ca viata individuala umana nu incepe inaintea recombinarii celor doua patrimonii gentice, unul de origine paterna, iar celalalt de origine materna, in noul genom al embrionului (teoria cariogamiei), fapt ce s-ar intampla dupa circa 21-22 ore de la fecundare (8) , sau altii considera ca, dupa recunoasterea caracterului de individ uman deja din faza de embrion unicelular, aceasta apreciere trebuie sa fie extinsa si fiecarui gamet in parte. (9)

In baza raportului Warnock (10) , in schimb, s-ar putea dispune de embrionul uman in scopuri experimentale pana la a 14-a zi de la concepere, lasand sa se inteleaga ca pana la acea data nu este recunoscut caracterul uman al embrionului sau ca oricum el este subordonat vietii adultului. (11) Perioada de 14 zile a fost propusa pentru prima

Bibliografie:

11. Great Britain, Warnock Committee, Report...

12. Ethical Advisory Board (DHEW), HEW support of research involving in vitro fertilisation anf embryo-transfer, US Government Printing Office, Waashington (DC) 1979

13. Australia, Committee to consider the social, ethical and legal issues arising from in vitro fertilization (Chairman: Louise Waller), Report of the embryos produced by in vitro fertilization, Melbourne 1984

14. Great Britain, Warnock Committee, Report..., chapt. 11, par. 22.

15. A. McLaren, Prelude to embryo genesis, in The Ciba Foundation, Human Embryo Research: yes or no ?, London 1986, pp. 5-23.

16. M.Zatti, La prospettiva del biologo.Statuto dell'embrione, in Aa,Vv., Procreazione artificiale ed interventi nella genetica umana, Padova 1987, p. 181.

17. McLaren, Prelude to..., pp. 5-23

18. C. Grobstein, Biological characteristics of the preembryo, "Annals of the New York Academy of Sciences" 1988, 541, pp.346-348

19. MMFord, When did I begin? Conception of the human individual in history, philosophy and science, Cambridge 1988, p. 168

20. McLaren, Prelude to...

21. J.D. Biggers, Arbitrary partitions of prenatal life, "Human Reproduction", 1990, 5, 1, pp. 1-6. A se vedea si: A. Sutton, Ten years after the Warnock Report: is the human neo-conceptus a person? , "Medicina e Morale", 1994, 3, pp. 475-490.

22. A se vedea rel. Serra, Per uno statuto integrato...

23. Zatti, La prospettiva del biologo..., pp. 185-186.

24. W. Ruff, Individualitat und Personalitat in embryonalen Werden. Die Frage nach dem Zeitpunkt der Geistbeseelung, "Theologie und Philosophie", 1970, 45, pp. 25-49.

25. Zatti, la perspettiva del biologo...,p. 182

26. J.F. Malherbe, L'embryon est-il une personne humaine?, "Lumiere et Vie", 1985, 172, pp. 19-31.

27. JM Goldening, The brain-life theory:towards a consistent biological definition of humaneness

28. "Journal of Medical Ethics", 1985, 11, pp. 198-204. J.F. Donceel, Immediate animation and delayed hominization, "Theological studies" 1970, 31, pp. 76-106

29. A se vedea rap. Notiziario "La fecondazione extracorporea" sub ingrijirea M.L. Di Pietro in "Medicina e Morale" 1984, 4, pp. 570-571.

30. MC Shea, Embryonic life and human life, "Journal of Medical Ethics", 1985, 11pp.205-209

31. Serra, Embrione umano, scienza...,pp. 255-256

32. Serra, Dalle nuove frontiere...,p. 82

33. Malherbe, L'embryon est-il...pp. 19-31; J,. Mahoney, Ethics and Belief, London 1984

34. R Di Menna, Umanizzazione et animazione del concepito umano, in Aa.Vv., Scienza ed origine della vita, Roma 1980, p. 55

35. Serra, Embrione umano, scienza...p. 256

36. Ibidem

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Bioetica si Avortul.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
20 pagini
Imagini extrase:
20 imagini
Nr cuvinte:
7 015 cuvinte
Nr caractere:
35 271 caractere
Marime:
34.96KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Religie
Tag-uri:
avort, etica, viata, pacat
Predat:
la facultate
Materie:
Religie
Sus!