Educație interculturală

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Formulați două stereotipuri, două prejudecăți etnice (una conceptualizată ca atitudine, una concepetualizată ca emoție socială) și două discriminări (după schemele sugerate în slide-urile 33 și 34) și aplicați două modalități diferite de prevenire sau atenuare a acestora (slide-urile 57-78)la situații interculturale concrete.

Stereotipul este tendința noastră de a judeca o persoană după grupul sau categoria din care face parte, mai degrabă decât după trăsăturile ei de personalitate individuale.

De exemplu, asociem trăsături persoanelor, categoriilor de indivizi fără a avea ocazia să interacționăm cu ei. Mi s-a întâmplat ca unul dintre prietenii mei să imi prezinte colegii lui de muncă. Fără să schimb prea multe cuvinte cu unul dintre colegii lui care era îmbrăcat în negru, purta pantaloni de piele și avea coadă, primul gând care mi-a trecut prin minte a fost că este pasionat de muzica rock. De-a lungul timpului au fost create diverse stereotipuri pentru diferite categorii de indivizi; de exemplu, femeile sunt sensibile, locul femeii este în bucătărie, francezii sunt romantici și aroganți, italienii vorbăreți și leneși.

Stereotipurile sunt atat pozitive, cât și negative, dar există stereotipuri despre orice grup, iar fiecare dintre noi reacționează cu ele mai des decât credem și ne dăm seama.

Americanii sunt muncitori, inteligenți, materialiști. Îmi plac americanii pentru că sunt muncitori și inovatori - mai ales în tehnologie, știință și cinematografie. Prefer să angajez și să lucrez cu americanii în defavoarea altor etnii datorită spiritului lor progresiv.

Musulmanii sunt cel mai religios popor, fiind considerați cei mai periculoși oameni în prezent. Simt furie și resentimente față de musulmani deoarece majoritatea lor sunt adepți ai terorismului, răzbunători și extremiști. Vreau să le fac rău membrilor culturii musulmane prin închiderea și pedepsirea lor pentru toate actele de terorism.

În concluzie, putem constata că nu ne vom opri la simpla etichetare a persoanelor sau a diferitelor grupuri, ci aceste persoane/grupuri pe care nu le cunoaștem vor trezi în noi și niste reacții emoționale.

Deoarece stereotipurile și prejudecățile sunt o condiție necesară a discriminării, un prim pas ar fi eliberarea de stereotipuri și prejudecăți. Un prim pas ar fi schimbarea atitudinii către grup ca întreg, de exemplu eliminarea din vocabular a acelor termeni care ar putea fi ofensatori pentru anumite grupuri (periculos, terorism, materialist, răzbunători, aroganți, leneși, etc.). Ca o regulă de bun simț, dacă un anumit cuvânt nu ți-ar plăcea să fie folosit la adresa ta, nu-l folosi nici tu la adresa altora.

Un al doilea pas ar fi crearea unor programe de formare interculturală adresate cadrelor didactice, directorilor și inspectorilor școlari, deoarece stereotipurile și prejudecățile apar foarte devreme, ele nefiind înnăscute, ci întotdeauna învățate, fie din exterior (persoane semnificative, școală, mass-media, etc.), fie din experiențele propii.

Astfel, participanții la final vor avea capacitatea să își examineze propiile atitudini față de alte grupuri etnice, să înțeleaga noțiunile de stereotip, prejudecată și discriminare, să identifice stereotipuri și prejudecăți și să conștientizeze efectele acestora în viața cotidiana și să explice modul în care discriminarea se manifestă în societate.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Educatie interculturala.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
6/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
557 cuvinte
Nr caractere:
2 899 caractere
Marime:
69.37KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 2 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Psihopedagogie
Predat:
la facultate
Materie:
Psihopedagogie
Sus!