Caietul Dirigintelui

Previzualizare referat:

Extras din referat:

ARGUMENT

CAIETUL DIRIGINTELUI este un document scolar în care sunt înregistrate si sistematizate principalele aspecte ale muncii dirigintelui.

Ca fiinta sociala, omul intra zilnic, voit sau din obligatii de serviciu, în relatie cu alti oameni, ale caror însusiri psiho-comportamentale trebuie sa le cunoasca, dar în acelasi timp trebuie sa se cunoasca si pe sine, pentru a-si afla limitele si pentru a încerca sa se autodepaseasca.

În acest sens, profesorul trebuie sa-si cunoasca elevii, dar si pe sine pentru a se putea perfectiona.

Elevii trebuie sa se cunoasca între ei, dar trebuie sa-si cunoasca,în acelasi timp, profesorii, parintii, ca si pe ceilalti oameni cu care vin în contact.

Cunoasterea elevilor de catre profesori are un rol covârsitor în activitatea acestuia, deoarece o cunoastere obiectiva îl ajuta în stabilirea strategiilor didactice cele mai adecvate, în activitatea de instruire si educatie. De asemenea, aprecierea justa a colectivelor de elevii ofera

profesorului posibilitatea de a distribui diferitele sarcini în acord cu aptitudinile fiecaruia, dar îl ajuta si în stabilirea unor raporturi sociale cu caracter personal, ca de pilda alegerea prietenilor sau referitor la anumite activitati extra-scolare.

În mod obisnuit, aceasta observatie este superficiala si de cele mai multe ori ne înselam, deoarece personalitatea nu se reduce la câteva trasaturi rapid intuite, ci ea este o unitate structurala si inconfundabila, cu nenumarate înfatisari, unele perceptibile, altele mascate de haina anumitor simboluri. Cunoasterea personalitatii presupune deci,decifrarea acestor simboluri precum si însusirile modului în care pot fi estompate efectele negative ale acestor înfatisari.

În acest sens, continutul învatamântului trebuie regândit din perspectiva experientelor valoroase ale sistemelor competitive, ceea ce presupune informatizarea proceselor didactice,promovarea pluridisciplinaritatii, pregatirea manageriala, elaborarea unor programe flexibile deschise noilor achizitii umane, adica învatamântul trebuie sa se fundamenteze pe schimbarile ce se produc la nivelul cererii de educatie. Nu este deci, o exagerare faptul ca activitatea didactica este o activitate deosebit de complexa centrata pe personalitatea deosebita a educatorului.

Având în vedere importanta deosebita a acestei activitati, în contextul unui învatamânt modern, CAIETUL DIRIGINTELUI se impune ca un document de o importanta strategica deosebita.

Ideea acestui caiet rezida din ideea fundamentala a reformei învatamântului românesc, aceea dea crea structuri atât pentru democratizarea învatamântului, cât si pentru cresterea eficientei scolii, prin racordarea ei la noile cerinte ale dezvoltarii social  economice si culturale. Dar aceste structuri nu pot fi proiectate fara o cunoastere aprofundata a tuturor segmentelor din învatamânt, ori din acest punct de vedere clasa de elevi reprezinta unitatea structurala de baza a scolii.

În acest sens mentionam ca psihologii preconizeaza împartirea însusirilor psihice în doua grupe distincte: a)metode subiective, nesigure, cu caracter empiric, având la baza aprecierea si

b)metode obiective, cu caracter stiintific, avans la baza masuratorile prin test.

Se apreciaza totusi, ca activitatea de cunoastere poate fi sensibil îmbunatatita si simplificata daca se coreleaza cele doua metode.

Acesta este motivul pentru care am proiectat un caiet în care sa poata fi înregistrata întreaga activitate a dirigintelui întru-un ciclu de învatamânt.

În proiectarea acestui caiet am dori ca acesta sa fie operativ, usor de completat, sa poata fi reactualizat si în acelasi timp sa ofere celui care este din afara clasei un numar mare de informatii, atât în ceea ce priveste dirigintele, ca pedagog, cât si în ce priveste colectivul de elevi.

Actualul caiet este structurat pe patru capitole.

În capitolul I sunt prezentate informatii generale în legatura cu clasa, organizata ca macrogrup.

Deoarece CAIETUL DIRIGINTELUI trebuie sa prezinte o situatie la un anumit moment si pentru ca o parte din aceste informatii sufera modificari pe parcursul uni ciclu, recomandam ca acele informatii, despre care dirigintele considera ca se pot modifica, sa fie completate cu creionul.

În capitolul al-II-lea am inclus tabelele privind planurile anuale de munca la dirigentie si planificarile semestriale ale orelor de dirigentie. Tot în acest capitol am prezentat o fisa de caracterizare a clasei, care se va completa la sfârsitul fiecarui an scolar.

In capitolul al-III-lea este prezentata fisa personala a fiecarui elev. Noutatea acestui caiet consta în completarea acestei fise, atât din observatia directa, cât si din studiul unor teste psihologice adecvate.

În capitolul al-IV-lea, asa cum am anticipat, este prezentata o culegere de teste psihologice, prelucrate si completate astfel încât sa usureze munca dirigintelui si în acelasi timp sa confere un grad ridicat de rigoare stiintifica. Totusi, consemnarea acestor informatii trebuie dublata de observarea permanenta si directa a dirigintelui, a carui experienta si pregatire este definitorie în munca de educatie.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Caietul Dirigintelui.doc
  • ELEMENTE DE PSIHOLOGIE GENERALA.doc
  • FISA DE CARACTERIZARE A CLASEI.doc
  • FISA PSIHOPEDAGOGICA.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
4 fisiere
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
4 379 cuvinte
Nr caractere:
26 537 caractere
Marime:
76.42KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Psihopedagogie
Predat:
la facultate
Materie:
Psihopedagogie
Sus!