Analiza comparativa intre specificul invatarii la varsta adulta si la varsta adolescentei

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Introducere 2
Capitolul 1. Aspecte generale despre invatarea la adulti si adolescenti 3
Capitolul 2. Analiza comparativa a specificului activitatii de invatare la varsta adulta si la varsta adolescentei 5
Concluzii 9
Bibliografie 10

Extras din referat:

Introducere

Lucrarea intitulata ,,Analiza comparativa intre specificul activitatii de invatare la varsta adulta si la varsta adolescentei" are menirea de a ne relata o comparatie intre invatarea la persoanele adulte si invatarea la adolescenti.

Invatarea, atat la adulti, cat si la adolescenti este un proces prin intermediul caruia subiectii capata noi deprinderi, strategii cognitive, judecati, rationamente, principii s.a. In ceea ce-i priveste pe adulti, acestia vor invata mai cu seama lucruri pe care le pot aplica in practica intr-un timp relativ scurt, pe cand adolescentii invata in vederea aplicarii noilor deprinderi in viitor.

Lucrarea este structurata pe doua capitole care formeaza o imagine cititorului asupra invatarii la adulti, respectiv adolescenti. Astfel, primul capitol intitulat ,,Aspecte generale despre invatarea la adulti si adolescenti" ne prezinta moduri diferite de a defini ,,invatarea" din viziunea mai multor specialisti. Tot aici ne este descoperita ce inseamna de fapt invatarea la varsta adulta, precum si invatarea la varsta adolescentei.

Capitolul al doilea intitulat ,,Analiza comparativa intre specificul activitatii de invatare la varsta adulta si la varsta adolescentei" realizeaza o comparatie intre specificul celor doua forme de invatare dupa mai multe criterii, tocmai pentru a evidentia asemanarile si deosebirile dintre acestea.

La finalul lucrarii am adaugat ,,Concuzii" menite sa sublinieze punctul de vedere al celor care au alcatuit lucrarea asupra continutului acesteia.

Capitolul 1. Aspecte generale

despre invatarea la adulti si adolescenti

Dupa Stanculescu Elena, invatarea ,,reprezinta dobandirea de informatii sau comportamente noi (ca urmare a exersarii) menite sa satisfaca nevoia de adaptare la mediu" . Trebuie insa mentionat ca aceasta nu vizeaza exclusiv fiinta umana, ci o regasim chiar si in ,,conduita animalelor si, in general, in intreaga lume vie, impletindu-se cu un alt fenomen, anume cel de adaptare" . Invatarea se realizeaza deci pe tot parcursul existentei si inseamna de fapt, o modificare a modului de a percepe, gandi si de a actiona sau reactiona in diferite iposaze din viata noastra.

In conditiile sistemelor moderne de invatamant, devine din ce in ce mai evidenta inutilitatea granitei existente inca intre activitatea de fornare-dezvoltare a persoanei in scoala si dimensiunea educationala pe care o parcurge individul dincolo de scoala in ciclul profesional propus de catre viata sa in calitate de adult. Educatia adultilor devine o componenta substantiala a educatiei permanente (alaturi de autoeducatie).

Horst Schaub si Karl G. Yenke (2011) au definit educatia adultilor ca fiind "o gama larga de oferte instructive, care se adreseaza constient adultilor, in scopul largirii orizontului spiritual al acestora si al implinirii asteptarilor legate de calificarea profesionala" iar caracteristicile constatate scot in relief libertatea de optiune in privinta continutului, a organizarii ofertelor si a alegerii colaboratorilor. In sens restrans, educatia adultilor desemneaza manifestarea capacitatii de invatare in faza adulta din ciclul de viata al unui individ.

Educatia adultilor presupune dupa Barsanescu ,,punerea la curent cu necesitatile schimbatoare ale vietii; formarea spiritului de toleranta, ca ipoteza si conditie a vietii sociale" . Cu alte cuvinte invatarea la adulti se realizeaza, mai cu seama in zilele noastre cand s-a produs o tehnologizare in masa, prin intermediul mass-media, al televizorului, telefonului, respectiv al internetului. Unele persoane sunt dependente de aceste canale de comunicare, iar fara vrerea sau stirea lor acestia pot dobandi anumite informatii benefice in procesul evolutiei lor personale.

Bibliografie:

- Adams R. Gerald, Berzonsky D. Michael, ,,Psihologia adolescentei-Manualul Blackwell", Editura Polirom, 2009

- Barsanescu Stefan, ,,Istoria pedagogiei", EDP, Bucuresti, 1968

- Muntean Ana, "Psihologia dezvoltarii umane", Editura Polirom, 2006, Bucuresti

- Muresan Pavel, ,,Invatarea permanenta si perfectionarea cadrelor, Editura Stiintifica si Enciclopedica, Bucuresti, 1983

- Neculau Adrian, ,,Educatia adultilor", Editura Polirom, Iasi, 2004

- Nicola Ioan, ,,Tratat de pedagogie scolara", Editura Aramis, Bucuresti, 2003

- Palos Ramona, Sava Simona, Ungureanu Dorel, ,,Educatia adultilor-baze teoretice si repere practice", Editura Polirom, Iasi, 2007

- Palos Ramona, Teza de doctorat-,,Identificarea si satisfacerea trebuintelor de invatare la persoana adulta", Iasi, 2003

- Salavastru Dorina, ,,Psihologia Educatiei", Editura Polirom, Iasi, 2004

- Stanculescu Elena, ,,Psihologia Educatiei- de la teorie la practica", Editura Universitara, Bucuresti, 2008

- Zisulescu Stefan, ,,Adolescenta", Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1968

- Zisulescu Stefan, ,,Psihologia adolescentei", Editura Tiparul Universitar, Bucuresti, 1962

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2012
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
3 253 cuvinte
Nr caractere:
16 351 caractere
Marime:
64.61 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Psihopedagogie
Data publicare:
06.01.2020
Structură de fișiere:
  • Analiza comparativa intre specificul invatarii la varsta adulta si la varsta adolescentei.docx
Predat:
Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor , Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi
Specializare:
Contabilitate
Materie:
Didactică
An de studiu:
I
Nota primita:
Nota 10

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
Caracteristici generale ale evolutiei adolescentului Unii o considera "varsta...
In ultimii ani stiinta a cunoscut multe investigatii referitoare la orientarea scolara si...
In desfasurarea educatiei formale din gradinite, un rol din ce in ce mai important il detine...
Din cele mai vechi timpuri, mintea iscoditoare a omului a fost preocupata de ceea ce se intampla...
Studiile intreprinse in pedagogie si psihologie confirma ipoteza ca la varsta prescolara copilul...
Sus!