Previzualizare referat:

Extras din referat:

Omul rationeaza astazi in vis precum rationa omenirea in stare de veghe acum mai multe mii de ani.

Visul ne duce inapoi catre stadiile indepartate ale civilizatiei, si ne ofera un mijloc pentru a le intelege mai bine Incep acest eseu despre vis cu o notiune care poate parea mai departe de conceptual de vis decat multe altele, dar este primul cuvant in afara de Freud care imi vine in minte atunci cand ma gandesc la ce inseamna visul.

Omul utilizeaza cuvantul scris sau vorbit pentru a transmite mesaje celor din jur. Limbajul sau este plin de simboluri, dar el foloseste, semne sau imagini care nu sunt strict descriptive, precum abrevierile, succesiunile de initiale (ONU, UNICEF), nume de medicamente. Toate acestea nu au semnificatie prin ele insele, insa au capatat semnificatie prin folosirea lor generalizata. Acestea nu sunt simboluri ci semne care conduc numai la obiectele carora le sunt asociate. Simbolul este un termen, nume sau imagine care, chiar si atunci cand ne sunt familiare in viata cotidiana, poseda totusi implicatiile care se adauga la semnificatia lor conventionala. Simbolul implica un oarecare necunoscut, ascuns pentru noi, un sens in plus fata de cel evident si imediat. Cuvintele, imaginile simbolice, au un aspect inconstient mai vast, care nu s-a definit niciodata cu precizie si nici nu a fost explicat pana la capat.

Deoarece o multime de lucruri se situeaza dincolo de limitele intelegerii umane utilizam constant termeni simbolici pentru a reprezenta concepte pe care nu putem nici sa le definim si nici sa le intelegem complet. Chiar perceptia realitatii este incompleta, omul nu percepe niciodata totul pentru ca simturile ii limiteaza perceptia sa asupra lumii inconjuratoare. Iar atunci cand simturile lui reactioneaza la fenomenele reale la senzatii vizuale sau auditive, sunt transpuse din domeniul realitatii in cel al mintii si astfel devin realitati psihice cu o natura incomplet cognoscibila.

Apoi la aceste aspecte inconstiente ale personalitatii noastre constiente trebuie sa adaugam evenimentele de care nu am luat cunostinta in chip constient. Noi le-am inregistrat, fara stirea noastra, si putem sa luam constiinta de ele prin reflectarea profunda, sau cand vor tasni mai tarziu din inconstient ca o gandire de mana a doua. Aceasta gandire se poate manifesta sub forma unui vis.

Aceasta este pe scurt un traseu posibil de a ajunge la conceptul cheie al acestei lucrari. Iar daca atunci cand spui vis de gandesti la Freud, aflam ca si el s-a gandit la simbolul visului.

In inegalabila sa lucrare dedicata viselor si interpretarii lor in psihanaliza, Traumdeutung, Freud aminteste si de faimoasele chei de vise, aceste adevarate manuale de interpretare de uz comun. Apreciind faptul ca mentalitatea populara acorda viselor semnificatie, spre deosebire de savantii contemporani lui, care nu vedeau in ele decit manifestari nervoase aberante, Freud nu intirzie insa sa le puna intr-o lumina critica. O cheie a viselor ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Visul.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
4 946 cuvinte
Nr caractere:
23 654 caractere
Marime:
27.96KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Psihologie
Tag-uri:
vise, psihologie
Predat:
la liceu
Sus!