Tipologii Explicative Cauzale Tipuri De Tipologii

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Aceste tipuri de tipologii sau caracterologii considera anumiti factori, ca fiind esentiali si semnificativi in structurile comportamentale generale, in anumite sensibilitati si directionari psihologice mai remarcabile, si in privinta caracteristicilor mai fragile, ce eventual, ar determina, in conditii defavorabile de existenta, anumite tulburari sau boli psihice.

Prima, ar fi directia caracterologiei sau tipologiei endogenetice sau a dominatiei de functionalitati ale anumitor structuri privind relatia intern-extern, cu accente pe caracteristicile constitutionale corporale (cresterea). Di Giovani a fost intemeietorul Scolii de la Padova (Italiana), ce a devenit reprezentativa, incepand cu deceniul III al secolului XX. Di Giovani a implicat masuratorile antropometrice in discutie, considerand ca diferentierile corporale sunt expresia determinismului ereditar, ce-si exprima functionalitati dominante de marimi si proportii, iar acestea exprima functionalitati mai active ale anumitor sisteme interioare. Fara indoiala, in aceasta optica, au reaparut o buna parte din ideile grecilor antici, filosofi si medici, care au acordat semnificatii diferite dominatiei capului, trunchiului, pantecului, cu picioare ce alimenteaza dominant dezvoltarea apetiturilor si ale organismului in totalitate. Sa nu uitam faptul ca, si, Lombrozo Cezare la care ne-am mai referit, a implicat o optica anatomista in tipologia criminalului innascut. Cei mai cunoscuti, insa, dintre reprezentantii acestei scoli, in prima directie, la care, ne-am mai referit au fost Di Giovani Castellini si Viola.

A doua directie a tipologiei explicative cauzale, continuand in mare masura prima directie si implicatiile explicative diferentiatoare, mai ales, morfologiste ale morfologismului, le-a largit pe primele, cu accente pe dominante de combinatii umorale. Si aceasta optica, isi are originea, in gandirea antica, mai ales, in medicina Hipocratica. La aceasta optica a aderat Di Giovani, dar mai ales Nicolas Pende, tot reprezentant al Scolii de la Padova.

In fine, a treia directie de caracterologii sau tipologii explicative, este cu punct de plecare in embriogeneza. In esenta, reprezentantii acestei directii au reluat ideile legate de caracterologii morfologiste cautand, insa, sa largeasca aspectele explicative prin accente de diferentieri, ce se constituie inca din perioada embriogenetica, perioada in care se constituie caracteristicile corporale, in mod diferentiat, din foitele embrionare. Acestea nu au o dezvoltare egala concomitenta, fapt ce creeaza dominatii relative a aspectelor morfologice si a functionalitatii lor relativ diferite ca sensibilitate, trebuinte si complementar- fragilitati anatomico-functionale (fapt ce determina tipologii de plecare relativ diferite dupa nastere). Ca atare, tipurile se constituie din faza embrionara si fetala.

Si Jean Delay (1965) a considerat ca reprezentantii Scolii de la Padova au constituit trei directii de interpretare tipologica ce se ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
740 cuvinte
Nr caractere:
4 387 caractere
Marime:
5.58 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Psihologie
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Tipologii Explicative Cauzale Tipuri De Tipologii
    • Referat.doc
Predat:
la gimnaziu
Te-ar putea interesa și:
Lucrarea de fata constituie o prezentare generala si concisa a sistemelor expert si cuprinde...
Invatarea completa si temeinica presupune diferite tipuri de activitati : de comunicare si de...
Metode si tehnici de rezolvare a problemelor 1. Caracteristicile fundamentale ale deciziei...
Metode si tehnici de rezolvare a problemelor 1. Caracteristicile fundamentale ale deciziei...
Metode si tehnici de rezolvare a problemelor 1. Caracteristicile fundamentale ale deciziei...
Sus!