Temperamentul după grupa sanguină

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Descoperirea biologica a celor 4 grupe sanguine umane de catre Landsteiner este foarte recenta, pentru ca el si-a efectuat lucrarile pe aceasta tema in cursul primei jumatati a secolului al XX-lea. Cu toate acestea, inca din epoca Chinei antice, a existat dubla intuitie, pe de o parte a existentei particularitatilor sanguine proprii fiecarui individ, iar pe de alta parte a unei corelatii intre caracteristicile biologice si temperament si prin urmare comportamentul caracterologic. Acesta este motivul pentru care, in acea epoca, se amesteca sangele viitorilor soti pentru a se observa reactia. Daca amestecul obtinut precipita (altfel spus, daca se forma rapid un fel de cheag), se concluziona ca exista o incompatibilitate intre umori, nu numai in primul sens al termenului (substante lichide sau semilichide care se gasesc in organismul uman), dar si in al doilea sens al termenului (dispozitie obisnuita de temperament si deci de comportament). In aceste conditii, casatoria nu avea loc. Sa amintim pe scurt observatiile lui Landsteiner, esentiale pentru dezvoltarea ulterioara a medicinei, a biologiei si a chirurgiei: - Umanitatea se imparte in 4 grupe sanguine, independente de culoarea pielii, sex si varsta: A, 0, B si AB; - Doi indivizi din aceeasi grupa sanguina pot dona si primi sange unul de la altul: A si A B si B 0 si 0 AB si AB - Grupa 0, denumita donator universal, este singura care poate dona sange tuturor celorlalte grupe sanguine, dar nu poate primi decat sange 0. - Grupa AB, zisa primitor universal, poate primi sange de la cele 4 grupe, dar nu le poate dona.

- Grupele A si B sunt total incompatibile.

Aceste grupe sanguine respecta legile mendeliene ale ereditatii prin intermediul genelor. Pe langa cunoasterea grupelor sanguine, trebuie tinut cont, in transfuziile sanguine, de 3 subgrupe si factorii M si N si factorul Rhesus pozitv sau negativ (Rh+ si Rh-). De exemplu, factorii Rh+ si Rh- sunt incompatibili. Curios, remarcabila conceptie chineza s-a pierdut de-a lungul secolelor. Cel putin in Franta, abia la inceputul secolului al XX-lea doctorul Paul Carton s-a interesat din nou de aceasta pasionanta problema. El a cautat sa stabileasca o corespondenta intre grupele sanguine si faimoasa clasificare hipocratica pe care el insusi o aprofundase si o dezvoltase. Mai tarziu, in lume, alti cercetatori s-au straduit sa identifice relatii stabile intre grupa sanguina si comportament dar Leone Bourdel (1907-1966) este cel care a reusit cu adevarat sa stabileasca o corelatie riguroasa, dupa ce a lucrat pe mai multe sute de cazuri si bazandu-se pe rezultatele obiective ale testelor de personalitate. Demersul sau a fost deci condus in maniera stiintifica si a permis sa se puna in evidenta 4 temperamente-tip corespunzand fiecare uneia dintre cele 4 grupe sanguine.

Leone Bourdel a utilizat termenul de temperament (si nu pe cel de caracter). Se stie ca notiunea de temperament este mai larga decat cea de caracter pentru ca ea face referire la ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Temperamentul Dupa Grupa Sanguina
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
17 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
6 245 cuvinte
Nr caractere:
34 363 caractere
Marime:
283.24KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Psihologie
Predat:
la gimnaziu
Sus!