Televizorul și influența sa asupra dezvoltării intelectuale a copiilor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In urma cercetarilor desfasurate in ultimii ani, atat de catre medici neurologi, psihiatrii, cat si psihologi , nu mai exista nici o indoiala: vizionarea TV si calculatorul dauneaza mintii noastre, indeosebi copiilor nostri . Desi este cunoscut acest fapt in mod general, putin dintre noi cunosc faptele asa cum sunt ele in realitate.

Studiile au aratat ca mintea tinerilor ajunge sa fie dependenta de starea de pasivitate, de neconcentrare si negandire care i-a fost indusa zilnic, cateva ceasuri, prin intermediul vizionarii. Emisfera stanga a creierului , a carei activitate este inhibata cand privim la televizor, nu se dezvolta normal, ceea ce va face ca tinerii acestia sa fie deficienti in ceea ce priveste gandirea logica si analitica, in vorbire in construirea frazei, in scris si citit. Cele mai grave sunt insa consecintele pe care televiziunea si jocurile pe calculator le au asupra functionarii partii din fata a creierului - cortexul prefrontal - care il deosebeste pe om de animal.

In masura in care copiii se uita la televizor excesiv de mult inca din primii ani de viata, mai tarziu vor intampina mari dificultati in comunicare. Iata cum este prezentat tanarul pentru care televizorul a jucat rolul cel mai important in educatie : " Egoist si individualist, ghidat numai de propriile interese si placeri...incapabil sa se descurce singur in viata. Tiranic cu proprii parinti, indraznet pana la obraznicie cu cei mai mari decat el, ca si cum i s-ar cuveni totul, isi aroga toate drepturile si libertatile, fara a considera ca are vreo datorie sau responsabilitate [...] este foarte impulsiv, este labil emotional, incapabil sa-si controleze comportamentul si sa-si infraneze dorintele. Invatat sa faca numai ce vrea, sa nu asculte de nimeni, mai cu seama de parinti sau profesori [...], gata oricand sa se distreze, este incapabil sa-si asume o activitate ce presupune un anumit efort, sa se concentreze cu atentie asupra unei lucrari oarecare. Pasiv, delasator si neglijent, ii este greu sa se obisnuiasca cu munca si sa faca un lucru de care sa fie multumit si el si ceilalti. " *

Prin urmare, cresterea timpului dedicat realitatii virtuale - televizor, jocuri pe calculator si internet - va genera nu o imbecilitate a tinerilor noii generatii, ci un anumit gen de dezumanizare, prin diminuarea pana la anulare a controlului actelor instinctive precum agresivitatea, erotismul si bulimia.

Acestea sunt doar unele din motivele pentru care Academia Americana de Pediatrie , recomanda ca pana la doi ani copii sa nu fie lasati sa se uite la televizor, iar dupa aceasta varsta, pe toata perioada varstei scolare, sa li se limiteze timpul vizionarii (cumulat televizor, video sau calculator) la una, cel mult doua ore pe zi. Unii autori , considera ca macar pana la 5-6 ani cand se incheie prima perioada esentiala in dezvoltarea creierului, copiii sa fie tinuti departe de televizor si de calculator.

Bibliografie:

"Efectele micului ecran asupra mintii copilului", Asociatia pentru Apararea Familiei si Copilului, Editura Prodromos, 2007

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Televizorul si influenta sa asupra dezvoltarii intelectuale a copiilor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
1 pagini
Imagini extrase:
1 imagini
Nr cuvinte:
569 cuvinte
Nr caractere:
2 633 caractere
Marime:
76.14KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Psihologie
Tag-uri:
influente, Copii, massmedia
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Filologie
Sus!