Supraîncărcarea și sentimentul neputinței

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Sanatatea mintala este un concept general si complex care cuprinde mai multe dimensiuni:

-dimensiunea emotionala care pune accent pe constientizarea si acceptarea sentimentelor persoanei. Ea include masura in care cineva are o atitudine pozitiva si entuziasta in raport cu propria persoana si cu viata in general.

Include capacitatea unei persoane de a-si coordona sentimentele si comportamentele corelate cu acestea, inclusiv aprecierea intr-o maniera realista a limitelor persoanei respective, dezvoltarea spirituli de autonomie si priceperea de a face fata stresului in mod eficient. Persoana sanatoasa din punct de vedere emotional mentine relatii satisfacatoare cu altii.

- Dimensiunea ocupationala este legata de atitudinea pe care o persoana o are fata de munca pe care o presteaza, munca prin care poate dobandi satisfactie personala si bunastare materiala

- Dimensiunea intelectuala aceasta incurajeaza activitatile creative, care stimuleaza activitatea mintala. O persoana sanatoasa din punct de vedere intelectual foloseste resursele disponibile pentru a-si largi sfera cunostintelor si utilizeaza activitatile intelectuale si culturale impreuna cu resursele umane disponibile in cadrul comunitatii careia ii apartine.

- Dimensiunea spirituala ce presupune cautarea sensului si scopului existentei umane, ea include dezvoltarea unei aprecieri profende ale vietiim naturii si universului.

- Dimensiunea sociala incurajeaza participarea la ambientul uman si fizic al unei persoane pentru bunastarea generala a comunitatii din care aceasta face parte si pune accent pe interdependenta cu altii si cu natura ce include de asemenea urmarirea realizarii armoniei in familie si in relatiile sociale.

Tot mai multe persoane incearca sa-si depaseasca limitele atat pe plan personal cat si pe plan profesional. Burnout este un termen folosit in psihologie si se refera la o stare de epuizare psihica si fizica pentru o perioada indelungata la locul de munca.

Burnout-ul propriu-zis nu este clasificat drept boala dar il face pe individ sa se lupte cu propriile trairi, care pot fi de neinteles. Cu toate ca deriva din stres, burnout-ul este o afectiune diferita dar stresul este o adapatare a corpului la anumiti factori externi si este mai usor de identificat.

Atunci cand te sinti coplesit e ca si cum primesti din plin un val urias de neputinta si de lipsa controlului, cu un nivel foarte ridicat de anxietate. Desi valul este urias , deseori il primim prin surprindere. Prinsi in vartejul existentei de fiecare zi, nu avem timp sa ne uitam la orizonturile acesteia, fie ratam s-au ne facem ca nu vedem semnalele de alarma, aglomerarea programului, semnale de oboseala, scaparea de sub control a situatiilor de zi cu zi.

De vreme ce sunt obisnuiti sa se descurce, sentimentul de pierdere a directiei si a controlului ii dezorienteaza complet cei care cred ca sunt puternici. Chiar daca atotputernicii sunt loviti acut, nu este usor pentru nimeni.

In mod normal daca viata nu ne pune vreo incarcatura greu de dus nu e surprinzator ca evenimentele corelate au un impact calitativ asupra preocuparii noastre.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Supraincarcarea si sentimentul neputintei.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 150 cuvinte
Nr caractere:
6 659 caractere
Marime:
17.93KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 2 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Psihologie
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Sus!