Stresul - Mecanisme Fiziologice și Psihologice

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Interesul fata de starea individului la locul de munca si relatia cu performantele sale profesionale au generat o serie de cercetari in domeniul psihologiei sociale industiale.

Din aceasta categorie fac parte si cercetarile efectuate in SUA de catre Kahn si colaboratorii sai.14 Acestia au putut constata, in urma cercetarilor efectuate, ca 5 persoane din 6 se simt supuse unor tensiuni la locul de munca, tensiuni ce sunt suficient de intense pentru a fi resimtite negativ atat de cei in cauza, cat si de organizatie. De asemenea, s-a putut constata faptul ca 88% dintre subiectii cercetarii reclama presiunile exercitate descendent (de catre conducere), iar restul de 12% au acuzat presiunile exercitate de subalterni.

Ipoteza de la care au pornit in efectuarea studiului Kahn si colaboratorii sai, ipoteza confirmata de altfel ulterior de numeroase cercetari, a fost aceea ca in cadrul organizatiilor se poate vorbi de un stres specific, stresul organizational.

Stresul organizational poate fi definit ca fiind:

- "Raspunsuri fizice si emotionale, vatamatoare, ce apar atunci cand solicitarile locului de munca nu corespund capacitatilor, resurselor, trebuintelor persoanei, putand conduce la deteriorarea sau chiar vatamarea starii de sanatate."15

- "O reactie emotionala, cognitiva, comportamentala si fiziologica la aspectele agresive si nocive ale specificului muncii, mediului de munca si a climatului organizational; este o stare caracterizata de nivele ridicate de distres si adesea prin sentimentul de neputinta in solutionarea sarcinilor."16

- "Stresul reprezinta reactia individului expus la o presiune excesiva sau la alte tipuri de solicitari ale mediului sau."17

Organizatia trebuie privita ca un sistem deschis, dinamic, ce se caracterizeaza printr-un proces continuu de intrare, transformare si iesire. Intrarile sunt concretizate prin: resursele umane, materiale, energetice si financiare cu ajutorul carora organizatia furnizeaza produse sau servicii care influenteaza comportamentul membrilor sai, ce duc la bun sfarsit sarcinile specifice ale societatii.

Cu alte cuvinte, organizatiile implica oameni, iar in final depind de efortul oamenilor.

Esenta fiecarei organizatii o reprezinta efortul resurselor umane, iar eficienta si eficacitatea acesteia sunt influentate, in mare masura, de comportamentul membrilor organizatiei.

Organizatiile sunt implicate in viata noastra de zi cu zi, reprezentand locul in care consumam cea mai mare parte a timpului.

Comportamentul fiecarui membru al organizatiei este influentat de o serie de factori, cum ar fi:

a) - tipul organizatiei din care face parte si normele sale generale;

b) - relatiile sale cu ceilalti membrii ai colectivului, relatii ce pot fi formale sau informale;

c) - relatiile sale cu alte persoane din afara organizatiei (familie, prieteni).

Comportamentul fiecarui membru al organizatiei este influentat de comportamentul colegilor sai de munca, dar totodata comportamentul acestei persoane poate influenta, la randul sau, conduita celorlalti colegi.

Organizatia se mentine, functioneaza si se dezvolta numai in masura in care persoanele care o compun sunt motivate in vederea indeplinirii sarcinilor ce le sunt alocate.

Cei doi agenti centrali, de natura psihologica, care se afla la baza aparitiei stresului organizational sunt: conflictul de rol si ambiguitatea rolului.18

In cadrul unei organizatii fiecare membru al acesteia joaca un rol, cu alte cuvinte indeplineste o functie. Rolul reprezinta ansamblul comportamentelor pe care ceilalti le asteapta in mod legitim de la o persoana. Altfel spus, termenul de rol utilizat in psihologia sociala industriala, reprezinta grupul de activitati pe care o anumita persoana il efectueaza conform postului pe care il ocupa. Indeplinind o functie anume, persoana contribuie prin activitatea sa la indeplinirea scopurilor generale ale organizatiei.

Conflictul de rol poate apare in situatiile in care o persoana ce ocupa o anumita functie in cadrul unei organizatii este supusa unor solicitari, presiuni cu caracter contradictoriu, deseori incompatibile intre ele. Presiunile carora poate fi supusa o persoana au o anumita intensitate si orientare, fie de facilitare, fie de impiedicare a exercitarii rolului.

In fata acestor presiuni, persoana respectiva poate alege daca sa se conformeze sau nu. In final, la nivelul persoanei in cauza, aceste presiuni dau nastere unor forte psihice motivationale sau de rezistenta. In majoritatea cazurilor, persoana care se confrunta cu conflictul de rol se afla la mijloc.

Situatiile conflictuale pot capata forme diferite. Un exemplu in acest sens il poate constitui cazul in care diferiti sefi emit dispozitii contradictorii. Alteori conflictul poate apare intre solicitarile impuse rolului din cadrul organizatiei si cele determinate de situatia individului ca membru al familiei sau de influentele prietenilor. O alta situatie poate fi reprezentata de conflictul generat de supraincarcarea cu sarcini. In acest caz persoana este incapabila sa reactioneze si sa ierarhizeze sarcinile pe care trebuie sa le indeplineasca si cele pe care trebuie sa le amane. Persoana nu refuza sarcinile ce ii sunt impuse din dorinta sau din teama de a nu fi etichetat ca fiind incapabil, iar in final se dovedeste ca nu poate realiza toate aceste sarcini din cauza varietatii lor si a tipului limitat pe care il are la dispozitie.

Toate aceste presiuni la care este supusa o persoana, ce exercita un anumit rol, tind sa modifice comportamentul acesteia.

Un alt factor psihosocial al stresului organizational il constituie ambiguitatea rolului.

Kahn si colaboratorii sai, referindu-se la acest factor generator de stres, compara ambiguitatea cu conditia atmosferica. Astfel, ambiguitatea "obiectiva" este asemuita cu conditia atmosferica nefavorabila (ceata, vizibilitate redusa etc.), iar in cazul in care atmosfera este clara, persoana nu poate face bine distinctiile, dar de aceasta data din cauze subiective (fiziologice sau psihologice).19

Bibliografie:

cf. R. Floru, op.cit., p.69.

Stress at work, United States National Institute of Occupational Sfety and Health, Cincinnati, 1999.

Guidance on work-related stress: Spice of life - or kiss of death, European Commission, Directorate-General for Employment and Social Affairs

Managing stress at work: Discussion document, United Kingdom Health and Safety Commission, London, 1999.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Stresul - Mecanisme Fiziologice si Psihologice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
6/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
7 860 cuvinte
Nr caractere:
41 760 caractere
Marime:
62.81KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Psihologie
Tag-uri:
stresul, excesiva
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Profesorului:
Psih. Laura Ghiza
Sus!