Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. Natura stresului . 3
2. Stresul – stimul si reactie. Individul in relatia cu stresul. 5
3. Variabilele de stres. Amortizorii stresului. . 7
4. Teorii si modele despre stres. 8

Extras din referat:

1. Natura Stresului

Stresul este parte a vietii noastre de zi cu zi, necesar si cu impact diferit asupra oamenilor in functie de mai multe aspecte intre care trasaturile de personalitate, reactia la stres, stiluri de apreciere si solutionare a problemelor care il pot genera.

a). Ce NU este stresul?(Selye)

Contrar opiniei publice sau medicale:

- Stresul nu este tensiune nervoasa. Reactii la stres apar si la animale si chiar la plante, care nu au sistem nervos.

- Stresul nu este o descarcare rapida de hormoni.

- Stresul nu este cel care cauzeaza secretia hormonilor corticali.

- Stresul nu este doar rezultatul nespecific al vatamarii. Activitatile normale si chiar cele placute (un joc de tenis sau un sarut pasional) pot produce stres considerabil fara a cauza insa remarcabile daune.

- Stresul nu este o deviere de la starea de echilibru a corpului. Orice functie biologica specifica (perceptia sunetului sau luminii de exemplu), poate sa cauzeze deviatii de la starea normala la organele active, deviatii care sunt asociate cu anumite cerinte locale de crestere a activitatii vitale, dar care pot cauza doar “stres local”.

- Stresul nu este cel care cauzeaza o reactie de alarma ci stresorul este cel care o face.

- Stresul nu este identic cu reactia de alarma. Reactia de alarma este cauzata de anumite modificari masurabile ale unor organe, modificari cauzate de stres.

- Stresul, insusi, nu este o reactie non-specifica. Tiparul stresului este foarte specific: afecteaza anumite organe (tractul gastrointestinal, timusul de exemplu) intr-o maniera foarte selectiva.

- Stresul nu este o reactie la un lucru specific. Virtual, stresul poate fi produs de orice.

- Stresul nu este neaparat de nedorit. Depinde doar de cum ni-l asumam. Stresul esecului, al umilintei este daunator, dar cel al succesului, al creatiei este benefic. Reactia la stres ca si consumul de energie poate avea efecte pozitive sau negative.

- Stresul nici nu poate fi evitat nici nu trebuie evitat. Fiecare suntem intotdeauna supusi unui unmit grad de stres. Chiar si atunci cand dormim linistiti inima noastra continua sa bata, plamanii sa respire, si creierul lucreaza sub forma viselor. Putem scapa de stres doar prin moarte.

b). Ce este stresul? (Selye)

- Un mechanism: Primul efect al actiunii oricarui agent asupra corpului este de a produce stimuli nespecifici (“efectul stresor” al agentului) sub forma de impuls nervos, substanta chimica sau lipsa unor factori metabolici indispensabili despre natura caruia nu stim nimic, nici daca este vorba de excss au deficit de o anumita substanta; este posibil ca variate dereglari ale echilibrului sa activeze mecanismul de stres.

- Stresorii: Agentii care avoca un raspuns coordonat se numesc stresori si sunt de natura fizica ( de exmplu anumite organisme sau substante straine corpului) dar si de natura psihica (emotiile).

- Stres si boala: In general raspunsurile hormonale ajuta la adaptarea la stimuli si modificarile din mediu, dar uneori sunt si cauza bolii, mai ales daca durata stresului este prelungita si intensa. In acest ultim caz, corpul trece prin 3 stadii numite “sindromul adaptarii generale”. Primul este reactia de alarma (se poate muri in aceasta faza daca stresoul este atat de sever incat expunerea continua este incompatibila cu viata); apoi stadiul de adaptare, pentru ca nici un organism nu poate fi mentinut continuu in stare de alarma (acest stadiu este caracterizat de eliminarea sau diminuarea simptomelor initiale prin atingerea optimului). Dupa a expunere prelungita la stresor, cerinta de adaptare dispare si apare al treilea stadiu cel de epuizare care duce la moarte daca organismul nu primeste ajutor de la surse externe. Se pare ca posibilitatile de adaptare ale organismuelor sunt finite.

In concluzie, stresul este starea manifestata printr-un sindrom specific ce consta in toate schimbarile induse si nespecifice intr-un sistem biologic. Stresul are propria forma si compositie specifica, dar nu are o cauza anume. Elementele formei sale sunt schimbarile vizibile datorate stresului, care sunt indicatori ce exprima suma tuturor ajustarilor diferite care au loc in corp la un anumit moment dat. O stare de stres poate fi recunoscuta numai prin manifestarile sale, prin observarea unui numar foarte mare de fiinte vii expuse unei varietati de agenti inainte de a stabili forma stresului. Acele modificari induse de doar un agent sau altul trebuie prima data sa fie respinse, stresul insusi fiind dat de multi agenti nu doar de unul singur.

Stresul este un raspuns non-specific al corpului la orice cerinta, indiferent daca este cauzata sau rezulta in urma unor conditii placute sau neplacute. Stresul ca atare este un “all-inclusiv”, cuprinzand atat aspecte negative cat si pozitive.

Observații:

referatul a fost prezentat in cadrul Universitatii Vasile Goldis

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Stresul.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
2 502 cuvinte
Nr caractere:
15 290 caractere
Marime:
18.83KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Psihologie
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Sus!