Sistemele de calcul - generatoare de dependență în secolul XXI

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1. Introducere

Calculatoarele au fost initial proiectate in scopul calculelor stiintifice. Cu toate acestea, calculatoarele sunt acum banale in scoli, biroruri si locuinte, si sunt utilizate pentru a stoca, prelucra si prelua cantitati enorme de informatii pentru o varietate incredibilia de scopuri. Calculatoarele nu mai sunt doar masini de calcul, asa cum este sugerat de nume, dar sunt de asemenea instrumente pentru comunicatii, si sunt capabile sa poata actiona ca si video, audio-playere, console de joc. Continutul prelucrat de calculatoare si comunicatia au suferit schimbari fundamentale in ultimii 50 de ani.

Aparitia home computerului a fost considerata o adevarata revolutie tehnologica a secolului XX. O adevarata minune a tehnicii, asteptata de foarte multi entuziasti, mediatizata la maximum.

Cercetarile din ultimile decenii evidentiaza faptul ca dupa numai dupa 2 minute de stat in fata monitorului [televizorului] activitatea creierului uman sufera schimbari si se constata o reducere a activitatii corticale a acestuia. Daca e sa analizam, vizionarea filmelor pe calculator, a video clipurilor, a bannerelor de pe internet a devenit o practica curenta. De asemenea, a fost creditata ideea cum calculatorul usureaza invatarea, dezvolta abilitati mintale, ofera informatie. S-au investit in lume miliarde de dolari in programe pentru educatie, dar studii recente din Statele Unite au aratat ca paradoxal, se constata o reducere a puterii de concentrare iar cititul, scrisul, vorbitul par sa fie in declin. Acest lucru se intampla deoarece creierul uman are nevoie de stimuli pentru a se dezvolta iar lumea virtuala, internetul, duce la interiorizarea persoanei.

2. Dependenta de calculator. O clasificare posibila

Daca am face un singur test, la o simpla cautare pe Google folosind termenii « computer addiction » sau « dependenta de calculator » sau « computer addiction victims » vom avea un numar impresionant de rezultate.

Totusi, trebuie mentionat faptul ca dependenta nu este data de calculator (ca obiect fizic, sau cel putin nu mereu), ci dependenta o dau activitatile pe care le avem la calculator.

Ce este o dependenta?

Este necesitatea de ordin psihologic de a folosi un anumit lucru, in cazul nostru vorbim de necesitatea de a avea anumite activitati ce sunt legate de calculator.

Un indiciu al dependentei ar putea fi imposibilitatea de a renunta la calculator, iar atunci cand intervin o serie de constrangeri exista sansa de reactiona violent. Nici promisiunile facute persoanelor apropiate, sau „pariurile cu sine” nu sunt incununate de succes.

Sa nu recunosti, sa-ti „acoperi urmele”, sa legi orice activitate invariabil de calculator poate reprezenta de asemenea un simptom. Sa dormi cu calculatorul in camera, sa mananci la calculator, sa nu ai decat prieteni „online”. Calculatorul devine obiectul central al existentei, iar scopul in viata se reduce la sunetul tastelor si clicul de mouse. Logic, nici o persoana dependenta de calculator nu va recunoaste vreodata ca are o problema.

Si cheltuielile cu permanenta imbunatatire upgrade-urile calculatorului pot sa constituie un semn al dependentei. Niciodata HDD-ul nu este suficient de incapator, procesorul destul de rapid si intotdeauna se mai gaseste loc pentru un DIMM de memorie. La fel ca o persoana care-si cheltuie ultimii banuti pe bautura sau tigari, cine isi impune anumite restrictii la achizitionarea necesitatilor zilnice, dar investeste sume considerabile in calculator, ar trebui sa-si acorde cateva minute de reflectie.

Dupa activitatile desfasurate, dependenta de calculator ar putea fi de mai multe forme:

- dependenta de jocuri (persoane care sa se joace ore in continuu);

- dependenta de chat (mai multe conturi, mai multe programe, inclusiv folosirea dispozitivelor mobile) si navigarea pe internet. In aceasta categorie s-ar incadra si „Internet addiction disorder”, sau dependenta de internet);

- dependenta de programare (aici am oarecare rezerve deoarece daca asa ar exista asa de multi programatori obsedati de calculator si de calitatea muncii, poate n-ar exista atatea bug-uri sau patch-uri).

O persoana dependenta de calculator, in functie si de varsta, va realiza un melanj intre jocuri, navigare pe internet si chat. Ar putea fi o combinatie intre a da BUZZ sa vorbesti cu prietenii virtual, sau sa revezi „cu ochii mintii” ultimul traseu la NFS sau sa te gandesti la viitorul update sau cand apare noua versiune.

In unele situatii si poate cazul persoanelor mature, cineva dependent de calculator ar putea banui ca exista o problema (cel putin la nivel subconstient). Atunci ar fi incercat de sentimente de remuscare, insa euforia provocata de calculator e intotdeauna mai puternica.

In privinta dependentei de jocuri, ele pot fi folosite si pentru „a evada” din realitate. Cat de mult sau pentru cat timp depinde doar de fiecare persoana in parte.

O atentie deosebita ar trebui acordata jocurilor violente, unde personajele pozitive (eroii) nu au alt scop decat sa-si anihileze adversarii.

Conform rezultatelor studiilor sau datelor statistice, utilizatorul dependent de calculator poate sa manifeste senzatii de depresie, anxietate si insomnie, in special datorate efortului depus si noptilor pierdute. Nu de putine ori aceste persoane sunt veritabile „pasari de noapte”. O noapte pierduta in fata calculatorului, antreneaza inca una apoi alta. Zilele se inlantuie, devin saptamani, apoi luni si asta fara ca cineva sa se ingrijoreze. Poate doar absentele se la scoala, dau de la servici sa ridice cateva semne de intrebare.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sistemele de Calcul - Generatoare de Dependenta in Secolul XXI.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 537 cuvinte
Nr caractere:
8 836 caractere
Marime:
74.25KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Psihologie
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Sus!