Rolul desenului în dezvoltarea capacităților creative la vârsta preșcolară mare

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Asigurarea succesului la invatatura al copiilor in functie de potentialul lor biologic si psihic, pe de-o parte si depasirea esecului pe de alta parte, se prezinta ca obiective educationale de mare complexitate la etapa actuala de dezvoltare a teoriei si practicii pedagogice.

Eficienta prescolarului mare depinde nu numai de capacitatea de asimilare a cunostintelor, priceperilor si deprinderilor, dar si de anumite trasaturi de personalitate, in particular de imaginatia lui. Fara de imaginatie este imposibila acumularea acelorasi cunostinte, priceperi si deprinderi, este cu neputinta formarea personalitatii in ansamblu a prescolarului mare.

Pana in anii 1980 cercetarea asupra creativitatii a pus foarte mult accentul pe identificarea tipurilor de personalitati creatoare si pe organizarea de cursuri care sa predea tehnici de gandire creatoare. Unii autori care fac stiinta la nivel de popularizare sugereaza faptul ca-ti poti aranja intreaga viata astfel incat ea sa fie o "colectie" de creatii alimentate de pasiune si conduse de viziune (Fritz, 1989).

Un alt manual de psihologie descrie creativitatea ca fiind "printre cele mai confuze si mai gresit folosite concepte in cadrul studiului comportamentului uman" (Child, 1981).

Creativitatea desi este cercetata de jumatate de secol, este inca o disciplina nematurizata plina de contraverse si incertitudini. In prezent, unii specialisti ai domeniului inca mai discuta faptul daca aceasta este intr-adevar o disciplina stiintifica.

In 1989, Teresa Amabile a publicat cartea "Creativitatea ca mod de viata" in care a propus mai multe metode ce au pus accentul pe complexitatea modului in care unii factori de personalitate, de mediu etc. se pot combina pentru a determina o persoana sa indeplineasca o sarcina intr-un mod mai mult sau mai putin creativ.

Un rol important, il are arta plastica in dezvoltarea capacitatilor creative la varsta prescolara mare. Dar e lucru stiut ca in multe din institutiile prescolare nu se tine cont de aceasta conexiune dintre arta plastica si dezvoltarea capacitatilor creative.

Cauza esentiala fiind faptul ca practica invatarii prescolarilor mari in gradinita nu tine cont de specificul functionarii si dezvoltarii capacitatilor creative, de relatiile lui cu activitatea de creare.

La etapa actuala, ramane nesolutionata problema rolului artei plastice in dezvoltarea capacitatilor creative, lipsa unor ghizi metodici pentru psihopedagogii grupelor prescolare vizand dezvoltarea capacitatilor creative, reliefeaza actualitatea investigatiei date.

Obiectul cercetarii:

Il constituie procesul de dezvoltare a capacitatilor creative la prescolarii mari, prin intermediul artei plastice.

Scopul cercetarii: Consta in determinarea particularitatilor specifice de dezvoltare a capacitatilor creative si elaborarea unui sistem eficient de activitati care va facilita acest proces. De a determina caile eficiente pentru evaluarea gradului dezvoltarii creativitatii la o noua etapa superioara.

In conformitate cu obiectul si scopul cercetarii, au fost stabilite urmatoarele obiective:Studierea lucrarilor stiintifico-metodice de specialitate;Determinarea reperelor psiho-pedagogice al investigatiei vizand dezvoltarea capacitatilor creative la copiii de varsta prescolara mare;Constatarea nivelului de dezvoltare a capacitatilor creative la arta plastica; Diagnosticarea nivelului de dezvoltare a capacitatilor creative la arta plastica dupa training;

Ipoteza: Noi consideram ca creativitatea copiilor prescolari mari va evalua la o noua treapta: Daca vom forma si dezvolta priceperi si deprinderi, capacitati creative de alcatuire si redare a obiectelor.

Daca vom dezvolta priceperi, de redare corecta a formelor, de a aplica independent elemente, forme, obiecte, deprinderea de a lucra cu acuarela, creioane, carioca si paleta de culori.

Daca in activitatile copiilor de arta plastica va fi o consecutivitate.

Dezvoltarea capacitatilor creative la prescolarii mari ar produce progrese in dezvoltarea potentialului creativ. Cu cat capacitatile creative vor fi mai dezvoltate cu atat potentialul creativ al prescolarilor mari va fi mai inalt. Potentialul copiilor cu imaginatie creatoare dezvoltata se va deosebi de potentialul copiilor cu fantezie mai putin dezvoltata prin valorile indicilor de: expresivitate, coerenta, originalitate, variabilitate, flexibilitate, fluenta.

Baza metodologica:

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Rolul Desenului in Dezvoltarea Capacitatilor Creative la Varsta Prescolara Mare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
48 pagini
Imagini extrase:
59 imagini
Nr cuvinte:
24 952 cuvinte
Nr caractere:
153 525 caractere
Marime:
66.46KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Psihologie
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Sus!