Relația dintre Inteligență și Performanța Școlară

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Introducere

Inteligenta este un atribut foarte valoros al oamenilor, care nu poate fi masurat concret, deorece este o idee, ceva abstract. Inteligenta este capacitatea globala sau totala a unei persoane de a actiona intentionat, de a gandi rational. Cu ajutorul inteligentei o persoana ruseste sa isi adapteze gandirea noilor cerinte.

Este inteligenta relationata cu performanta academica? De-a lungul timpului aceasta intrebare a fost adresata de catre cercetatori. Relatia dintre anumite niveluri ale inteligentei si performanta academica este semnificanta pentru cercetare, daca aceasta relatie dintre cele doua, poate fi dedusa cu ajutorul testelor de inteligenta, care are o contributie majora in relatiile cu alte variabile, cum ar fi programa scoalara, programul de studiu, profesorii, caracteristicile scolii si alte aspecte ce privesc performantele scolare.

Mai multi cercetatori au aratat mai mult interes relatiei dintre inteligenta si performantele academice. Predictia performantei academice a fost principalul obiectiv al dezvoltarii testelor de inteligenta. Corelatia dintre inteligenta si realizarile academice pare sa scada odata cu varsta, fiind cea mai mare in scoala primara si inferioara in gimnaziu si liceu. Dupa cum mentioneaza Pind, Gunnarsdottir si Johannesson, scaderea magnitudinii corelatiei este in general explicata de faptul ca sunt mai putini studenti inscrisi in esaloanele superioare ale sistemului educational.

Scurta prezentare

I. Primul articol pe care vreau sa il analizez pe aceasta tema a fost elaborat in anul 2010, de catre 4 cercetatori din 3 Universitati, Habibollah. Naderi, Rohani. Abdullah, H. Tengku Aizan, Jamaluddin. Sharir. Titlul cercetarii este Intelligence and academic achievement: an investigation of gender differences.

II. Cea de-a doua cercetarea fost realizata de catre Kaia Laidra, Helle Pullmann, Juri Allik, in anul 2006, la Universitatea din tartu, Estonia. Titlul cercetarii este: Personality and intelligence as predictors of academic achievement: A cross-sectional study from elementary to secondary school.

III. Ultima cercetare este intitulata When IQ is not everything: Intelligence, personality and academic performance at school, a fost realizata de catre Patrick C.L. Heaven, Joseph Ciarrochi, in anul 2012.

Metodologie

Ce si-au propus cercetatorii. Ipoteze.

I. Obiectivul acestei cercetari este de a examina daca exista o relatie intre inteligenta si performanta academica, si daca relatia difera intre barbati si femei. Doua intrebari de cercetare au fost formulate in acest caz :1) Ce relatie este intre diferitele aspecte ale inteligentei si performanta academica? 2) Este vreo diferenta semnificanta intre sexe, in ceea ce priveste relatia dintre creativitate si performanta academica. Ne vom lega strict de prima ipoteza.

Studiul actual a raportat studierea relatiei dintre inteligenta si realizare academica, in special pentru a vedea daca relatia dintre ele, este diferita pentru femei si barbati, realizata cu ajutorul Cattell Culture Fair Intelligence.

Un alt motiv al acestei cercetari este acela ca, cercetarile anterioare au fost efectuate in anumite culturi, cercetatorii au afirmat necesitatea studierii in diferiteculturi si natiuni.

II. Pana in acel moment, cercetarile au relevat faptul ca inteligenta este relationata cu succesul academic dar in masuri diferite in functie de nivelul scolar la care se afla elevul. Astfel ca la nivelul claselor primare se identifica o corelatie mai ridicata intre cele doua decat la nivelul gimnaziului si din ce in ce mai scazuta in perioada de liceu.

Obiectivul pe care autorii si l-au propus a fost acela de a determina cum inteligenta relationeaza cu succes academic in scolile estoniene, de la clasele primare pana la liceu.

S-au folosit doua esantioane mari de elevi, atat din clasele primare cat si in gimnaziu si liceu, si sa dorit o incercare de depasire a limitelor de cercetare realizate anterior.

In concluzie, ipoteza emisa de acesi cercetatori a fost aceea ca, chiar daca inteligenta este mai legata de realizarea academica decat oricare alta tresatura de personalitate, aceasta relatie tinde sa scada odata cu trecea de la un invatamant elementar la unul seundar.

III. Acest studiu a vizat atat inteligenta cat si personalitatea, in relatie cu performanta scolara. Foarte putine studii pana in acest moment au inclus masurarea concomitent a celor doua. Cu aceasta ocazie, cercetatorii si-au propus sa evidentieze beneficiile inteligentei, in defavoarea personalitatii, in legatura cu performanta scolara. Cercetatorii si-au propus deasemenea sa examineze predictorii de perormaanta in diferite domenii. S-a presuspus ca inteligenta ar fi o avriabila mderatoare in evaluarea efectelor dimensiunilor personalitatii asupra performantei scolare.

Bibliografie:

1. Habibollah. Naderi, Rohani. Abdullah, H. Tengku Aizan, Jamaluddin. Sharir, “Intelligence and academic achievement: an investigation of gender differences”, 2010

2. Kaia Laidra, Helle Pullmann, Juri Allik, “Personality and intelligence as predictors of academic achievement: A cross-sectional study from elementary to secondary school”, 2006

3. Patrick C.L. Heaven, Joseph Ciarrochi, “When IQ is not everything: Intelligence, personality and academic performance at school”, 2012

Observații:

Universitatea din Bucureşti

Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Relatia dintre Inteligenta si Performanta Scolara.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
1 929 cuvinte
Nr caractere:
11 426 caractere
Marime:
31.78KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Psihologie
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Sus!