Profilul Psihosocial Al Grupului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Este o metoda de reprezentare grafica a rezultatelor unor masuratori facute prin utilizarea diferitelor probe, fie pe un individ in parte, fie pe un esantion de subiecti.

Cu ajutorul unor teste sau a altor modalitati, se determina nivelul de dezvoltate al diferirelor capacitati psihice globale ale individului si a elementelor componente ale acestora, ca de exemplu: Memoria rapiditatea intiparirii, trainicia pastrarii, exactitatea, promptitudinea si completitudinea reactualizarii datelor memorate Alte capacitati precum: imaginatia, afectivitatea, aptitudinile, motricitatea, temperamentul, caracterul.

Fiecare caracteristica are in final o anumita valore. Daca se aseaza toate aceste valori pe verticala, iar apoi sunt unite printr-o linie, se obtine o figura asemanatoare siluetei umane. Din acest motiv metoda este numita profil psihologic. Aceasta metoda are menirea de a vizualiza performantele obtinute de un individ, sau a unui grup la o serie de probe, avand si posibilitatea compararii rezultatelor obtinute de o persoana in diferite perioade de timp, sau a rezultatelor obtinute de diferiti indivizi la acelasi moment.

a) Puncte slabe care necesita interventii educative, remedieri sau ameliorari.

b) Puncte forte elementele de sprijin in vederea desfasurarii unor comportamente eficiente.

Pentru ca aceste trasaturi ale indivizilor sa fie convertibile la trasaturi psihice ale unui grup, trebuie sa se tina cont de cateva aspecte ale grupului: Stabilirea unor particularitati ale grupului care urmeaza sa fie masurate iar apoi vizualizate sub forma profilului. Alegerea acestor particularitati se face in functie de scopul urmarit (daca se doreste aflarea multor informatii, se vor utiliza majoritatea proprietatilor grupurilor mici; daca se doreste caracterizarea grupului dupa proprietatile esentiale, se face apel doar la o parte a lor). Cele mai utilizate proprietati sunt: Consensul (existenta atitudinilor asemanatoare in grup) Conformismul (respectarea normelor de grup) Autoorganizarea (capacitatea grupului de a se organiza singur) Coeziunea (unitatea grupului) Eficienta (indeplinirea obiectivelor) Autonomia (independenta) Controlul (grupul ca mijloc de control a actiunii membrilor sai) Stratificarea (ierarhizarea statutelor) Permeabilitatea (acceptarea altor membri) Flexibilitatea (de manifestare a comportamentelor variate) Omogenitatea (similaritate psihologica si sociala a membrilor) Tonul hedonic (placerea apartenentei la grup) Intimitatea (apropierea psihologica intre oameni) Forta (taria grupului) Participarea (actionarea pentru grup) Stabilitatea (persistenta in timp a grupului) Alcatuirea unui chestionar care sa se adreseze grupului si care sa contina proprietatile anterioare, dar transformate in intrebari. Se recomanda ca aceste intrebari sa fie clare, concise, sa contina cuvinte uzuale, pe intelesul tuturor, astfel incat sa permita elaborarea unor ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Profilul Psihosocial Al Grupului
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
779 cuvinte
Nr caractere:
5 062 caractere
Marime:
6.92KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Psihologie
Predat:
la gimnaziu
Sus!