Premoniția, șarlatanie sau adevăr

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Dupa ce toate prezicirele nefaste legate de eclipsa solara s-au dovedit pacalele, credibilitatea urmasilor lui Nostradamus s-a cam topit. Asta nu presupune insa ca Pemonitia inseamna intodeauna sarlatenie. Exista oameni cu un dar innascut al previziunii. Faptele o dovedesc.

Definitia premonitiei nu exceleaza prin concretete. Se spune ca este capacitatea pe care o au anumite persoane de aprezice viitorul. Inzestrate cu darul unei presimtiri speciale, aceste persoane sunt numite: magi, ghicitori, extrasenzoriali, prezicatori, magicieni, oracole, vizionari, profeti, astrologi, vrajitori, samani, sibile, etc. In ce-i priveste pe cercetori (psihologi, psihiatri, medici, etc. ) ei utlizeaza termeni diferiti pentru a evoca premonitia, in functie de spatiul si timpul in care opereaza: retrocognitie - pentru perceperea evenimentelelor trecutului, clarviziune - pentru evenimentele din prezent si premonitie (sau profetie) in cazul evenimentelor din viitor.

Primele cercetari stiintifice ale premonitiei se datoreaza unui francez: doctorul Eugene Osty (1874 - 1938) care, in laboratorul sau de la Institul Metafizic International (IMI) din Paris, testa in fel si chip calitatile de vizionari ale pacientilor sai. Astfel, intre cele doua razboaie mondiale, el a facut pe unul dintre cei mai buni subiecti ai sai, literatul Pascal Forthuny (1872 - 1963), o serie de 163 teste consecutive, al caror nivel de reusita a fost de 65 %. Un alt cobai a fost Jeanne Leplace, un medic de sex feminin, care declara ca, in momentele de luna plina sau cand era furioasa ii cresteau capacitatile de clarvazatoare. In acele momente simtea o senzatie puternica in plexul solar manifestandu-se sub forma unei calduri care parea ca erupe. Dar, de departe, cel mai bun subiect al doctorului Eugene Osty a fost germanul Ludwig kahn (1874 - 1938). Iata un test relevator in ceea ce priveste puterea sa. Pe 21 februarie 1925, Kahn a solicitat un subiect care sa-si scrie gandurile cei trec prin minte pe trei bucati de hartie, apoi sa le indoaie de cat mai multe ori cu putinta, in timp ce iese din camera. Din motive de onestitate, a fost ales un general de armata, pe nume Ferrie. El a scris in prezenta doctorului Osty, cele trei mesaje: pe prima hartie a notat lampa cu trei electrozi, pe cea de-a doua - ipoteza lui Wegener, iar pe cea de-a treia - sanatatea este bunul cel mai de pret. Dupa aceea, doctorul Osty l-a rugat pe Cahn sa se intoarca in camera, sa stea in picioare, la un metru si jumatate de general si sa spuna cu voce tare ce vede pe fiecare bucata de hartie. Iata raspunsul clarvazatorului: Pe prima hartie ati scris: electrozi. lampa. lampa cu trei electozi. Pe cea de-a doua: ipoteza cu Wegner. Pe cea de-a treia: sanatatea este bunul cel mai de pret. ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Premonitia Sarlatanie Sau Adevar
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
457 cuvinte
Nr caractere:
2 481 caractere
Marime:
4.72KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Psihologie
Predat:
la gimnaziu
Sus!