Portofoliu de evaluare psihologică în consiliere

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Noţiuni teoretice cu privire la persoanele de vârsta a III-a

În literatura de specialitate perioada vârstei a treia este definită prin prisma a trei criterii: cronologic, funcţional şi ciclic. Organizaţia Mondială a Sănăţăţii (OMS) consideră că îmbătrânirea este un proces care se desfăşoară de-a lungul vieţii, începând încă înainte ca noi să ne naştem. Din perspectivă biologică, îmbătrânirea este considerată un fenomen care apare aproape la toate speciile animale, o rezultantă a interacţiunii dintre factorii genetici, de mediu şi cei ai stilului de viaţă care influenţează longevitatea. Bătrâneţea este un proces biologic natural şi inevitabil care începe la naştere. Îmbătrânirea, ca fenomen al lumii vii, este un proces de regres, de deteriorare care afectează atât individul, cât şi grupurile, populaţia.

La nivelul individului, în sens larg, îmbătrânirea este considerată un fenomen multidimensional care include schimbările fizice ale organismului uman după viaţa adultă, schimbările psihologice care apar în mintea şi capacităţile mentale şi schimbările sociale în modul în care persoana este văzută, în ceea ce aşteaptă şi ceea ce se aşteaptă de la ea.

Date personale ale persoanei supuse studiului

Doamna M.A., 59 de ani,divorţată de 15 ani, fără copii, asistentă medicală, pensionată relativ recent (în urmă cu 8 luni).

In urma pensionării, persoana a suferit în plan emoţional o deteriorare progresivă a stării sale sufleteşti, cu modificări mari ale dispoziţiei şi tonusului afectiv.

Deşi caracterizată printr-un temperament predominant sangvinic, optimistă şi foarte activă în plan social şi relaţional, şi cu o stare a sănătăţii foarte bună, după pensionare a devenit tot mai mult o persoană izolată, trăind adesea sentimente de lipsã de sens şi de inutilitate.

Nici pasiunile sale declarate (cititul, plimbările, audierea de muzică clasică) nu mai sunt suficiente pentru a umple golul sufletesc pe care îl resimte tot mai acut.

Se prezintă la consiliere.

După discuţiile purtate cu clienta am considerat ca problemele izvoresc din pierderea subidentităţii profesionale care este cauza deteriorării calităţii vieţii psihice a persoanei în cauză.

Propuneri şi recomandări

Am căutat modalităţi de compensare a activităţii profesionale şi i-am propus acesteia câteva variante, şi anume :

1. reluarea/strângerea relaţiilor cu prietenii existenţi la data pensionării ;

2. reluarea legăturilor cu membrii familiei şi oferirea de ajutor dacă aceştia au nevoie ;

3. integrarea într-un nou grup de persoane cu situaţie şi interese similare ; în acest sens consilierul îi aduce la cunoştinţă existenţa în oraş a unui „Club al pensionarilor”, unde înscrierea este foarte facilă şi nu presupune alte condiţii decât aceea de a fi pensionar ;

4. participarea la câteva şedinţe de consiliere de grup unde se pot valorifica experienţele personale ale membrilor grupului şi se pot învăţa tehnici de gândire pozitivă ;

5. menţinerea interesului pentru meseria practicată, prin lecturi şi vizionarea de emisiuni care popularizează noutăţi în domeniul medical.

S-a discutat cu clienta variantele, si s-au reţinut integral variantele 3, 4 şi 5 şi parţial varianta 1 (prietenii pe care îi are nu sunt încă pensionari sau dacă sunt, au o altă situaţie – au copii şi nepoţi care le ocupă o mare parte din timp) şi se exclude varianta 2 (provine dintr-o familie puţin numeroasă, având un singur frate, cu care are relaţii foarte bune, dar care locuieşte departe de oraşul ei – aproximativ 500 km, părinţii au decedat).

Observaţii

În etapa următoare a consilierii, clienta face demersurile necesare şi devine membră a Clubului Pensionarilor şi se înscrie într-un grup de consiliere psihologică suportivă.

Paşii se dovedesc inspiraţi pentru că, datorită temperamentului, educaţiei, caracterului şi pregătirii sale profesionale, doamna devine repede lideră a unui grup, cu care organizează mici excursii şi drumeţii. Îşi face prieteni câteva persoane cu o vârstă mai înaintată, cărora le face mici servicii şi chiar le oferă o asistenţă medicală simplă atunci când este cazul ( tratamente injectabile care se pot realiza la domiciliu, realizarea de mici pansamente).

Se face astfel remarcată de către conducerea clubului ca o persoană dinamică, educată şi de încredere şi i se oferă o activitate de câteva ore pe zi, (contra unei sume modeste, aspect care, de altfel, nici nu este foarte important pentru că doamna M.A. are o situaţie finaciară bună) legată tocmai de oferirea de ajutor pensionarilor cu vârste înaintate: mici cumpărături, sfaturi medicale, efectuarea unor tratamente medicale simple, la sediul clubului sau la domiciliul acestora.

Observații:

UNIVERSITATEA “SPIRU HARET”

FACULTATEA DE PSIHOLOGIE – PEDAGOGIE BRAŞOV

MASTERAT: CONSILIERE PSIHOLOGICĂ ŞI EDUCAŢIONALĂ

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Portofoliu de Evaluare Psihologica in Consiliere.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 908 cuvinte
Nr caractere:
9 847 caractere
Marime:
16.50KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Psihologie
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Sus!