Personalitatea Elevului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Personalitatea a fost abordata dintr-o perspective aproape exclusiv intrapsihica. Celebra structura tripartite a ei care se axseaza pe investigarea naturii psihice a comportamentelor personalitatii ( temperamental, aptitudini, caracter), si a relatiilor dinte ele. Personalitatea a inceput sa se deschida si spre alte dimensiuni decat cele psihice. Mai intai ea s-a deschis spre dimensiuni biologice ( anatomo-fiziologice), aparand in felul acesta nevoia de integrare organismica dupa cum se exprima Julius Seeman (1982), functionarea optimal a acestor subsisteme ducand la coerenta si maximizarea performantelor intregului sistem. Mai apoi, personalitatea s-a deschis si mai pregnant spre lume, spre realitatea fizica si sociala inconjuratoare, ea fiind interpretata de Josep Nuttin (1985) ca o structura bipolar Eu-Lume. Totodata, au inceput sa fie sesizate si nivelurile functionale ale personalitati: nivelul interpersonal si nivelul transpersonal.

Ca si definitie a personalitatii N. Sillamy (1996) o defineste ca “ element stabil al conduitei unei persoane ceea ce o caracterizeaza si o deferentiaza de o alta persoana.’’ G.W. Allport (1981) defineste personalitatea ca ‘’ organizarea dinamica in cadru individului a acelor sisteme psihofizice care determina gandirea si comportamentul sau caracteristic’’. Prin termenul de personalitate se desemneaza acele insusiri psihice care ies in evidenta in cadrul raportului dintre individual uman si societate. Personalitatea unei persoane este un sistem care contine atat structuri generale commune cu personalitatea oricaruii individ, cat si insusiri diferentiatoare care-l face pe individ sa aiba unicitate in raport cu altii. I. Radu (1991) analizand diferitele conceptii referitoare la studiu personalitatii, desprinde doua modele explicative de baza: modelul trasaturilor si modelul factorial. Ambele modele au ca sursa informotionala observatia in conditiile vietii de zi cu zi. Personalitatea este un produs social, demonstrat de Malinowski si Margaret Mead (1973) ca cea mai mare parte a conduitei este de fapt un produs al socialului al culturii. Sistemul de personalitate reprezinta un model interior al persoanei care-I ghideaza acesteia conduit, confera un anumit tip de relatii cu realitatea,o anumita vocatie profesionala.Cercetarile de psihologie a varstelor si a educatiei au subliniat importanta pe care o are orientarea copiilor spre scoli adecvate modelului interior al personalitatii.

Orientarea scolara necorespunzatoare constituie o cauza a unui echilibru precar, o sursa a unor dificultati de adaptare, a unor dizarmonii scolare.

Ca si caracteristici ale personalitatii sunt:temperamentul,caracterul si aptitudinea,aceste trei caracteristici formeaza personalitatea elevului.Temperamentul se manifesta in raport cu intreaga activitate psihica.El este pus in evidenta de catre fiecare categorie de procese psihice.Intelectul poarta pecetea temperamentului.

Ca si tipuri de temperamente,Hippocrate le-a denumit astfel:temperamental coleric, sanguinic,flegmatic si melancolic.Insusirile de temperament ies la iveala cel mai bine prin reactiile motorii.De altfel tipul de reactie motorie,adica intervalul dintre momentul aparitiei sistemului si momentul efectuarii miscarii de raspuns la acel stimul este un principal factor prin care cautam sa determinam temperamentul cuiva.Temperamentul coleric este propriu acelui individ care este robust si care isi consuma energia rapid dar neproportional cu sarcina.Cel sanguinic este ca cel coleric dar diferenta e ca isi consuma energia proportional cu sarcina.Flegmaticul este robust dar nu-si consuma energia rapid ci mai lent.Melancolicul este individual slab si care isi consuma energia lent.

Observații:

UNIVERSITATEA TEHNICA CLUJ-NAPOCA

FACULTATEA DE CONSTRUCTII

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Personalitatea Elevului.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
1 457 cuvinte
Nr caractere:
9 278 caractere
Marime:
16.21KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Psihologie
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Sus!