Normele De Grup Si Conformarea Membrilor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In aceasta sectiune ne-am propus sa ne focalizam demersul mai mult pe tipul de cauze ce tin de gradul, numarul si modul de interrelationare in cadrul unui grup: una dintre cauzele majore care se incadreaza in aceasta categorie o reprezinta normele de grup. Acest factor are o importanta covarsitoare asupra grupului in ansamblul sau, cu o zona de impact si asupra individului ca atare.

Norma desemneaza standarde ale comportamentului membrilor unui grup, care se asteapta sa fie urmate si care sunt intretinute de sanctiuni pozitive si negative sau reguli pentru comportamente acceptate si asteptate. Normele descriu comportamentul potrivit. Alti autori descriu normele drept reguli si pattern-uh ale comportamentului care sunt acceptate si asteptate de catre membrii unui grup. Sau mai simplu, asa cum trateaza fenomenul Dominique Oberle si Jean-Leon Beauvois, atunci cand o opinie comuna se stabilizeaza si incepe sa defineasca ceea ce este dezirabil, ea devine o norma a grupului capatand valoare de cvasiprescriptie. In analiza varietatii de norme putem deci remarca doi factori care au o influenta majora: pattern-ul (modelul, structura) si intensitatea.

Primul se refera la comportamentele care sunt acceptabile si inacceptabile, iar intensita tea priveste extinderea la care comportamentele sunt aprobate si la care sunt dezaprobate; cei doi factori sunt incorporati in Modelul intoarcerii Potentiale. Spre exemplu, grupul poate considera acceptabil un lucru, chiar daca il dezaproba cu totul; exista si un caz opus, bineinteles, in care grupul poate aproba la maxim un lucru, pe care il considera insa inacceptabil.

Cele doua fenomene, aparent paradoxale, sunt desigur in legatura: astfel, spre exemplu, sa consideram o norma conform careia studentii trebuie sa se implice in activitatea de grup. In acest caz, sa consideram ca grupul ii dezaproba relativ pe cei care nu se implica deloc si ii aproba extrem pe cei care se implica. in momentul in care cei care se implica depasesc insa o valoare acceptata de grup (pe o scara de zece trepte, sa presupunem ca aceasta este treapta sapte), situandu-se, spre exemplu, la valoarea noua, lucrul devine pentru grup inacceptabil pentru ca cei care se implica atat de mult impun celorlalti un stres distorsionat in raport cu sarcina.

- cristalizarea normei (cu accent direct asupra coeziunii echipei - cristalizarea fiind vazuta ca un indicator puternic al acesteia); - ambiguitatea normei; - integrarea normei; - corespondenta si congruenta normei, vazute drept caracteristici definitorii in inter actiune directa cu procesul de invatamant.

In aceeasi ordine de idei, putem extrapola experimentele lui Muzafer Sherif si putem spune ca, in lipsa unei norme existente in mod obiectiv, participantii la o activitate de grup au un punct de referinta intern care este, dupa parerea noastra, un raport dintre normele pe care individul in cauza isi doreste sa le gaseasca in cadrul grupului si inferentele pe care ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
554 cuvinte
Nr caractere:
2 974 caractere
Marime:
5.22 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Psihologie
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Normele De Grup Si Conformarea Membrilor
    • Referat.doc
Predat:
la gimnaziu
Te-ar putea interesa și:
1. Uniunea Europeana - cadru general Uniunea Europeana este o organizatie suprastatala care are...
1.1. Semnificatia aparitiei teoriei grupului si modernizarea invatamantului Pentru societatea...
1. Teorii despre grup 1.1 Teoria lui Gustave Le Bon Gustave Le Bon este cel care pune bazele...
1. Unele considerente de ordin comunitar privind impozitarea In spatiul U.E. politica in...
I. Caracteristicile normei juridice I.1 Conceptul de norma juridica Norma juridica ca element...
Sus!