Nivelul De Dezvoltare A Capacitatilor Creative A Copiilor De Varsta Prescolara

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Diagnosticarea nivelului de dezvoltare a capacitatilor creative a copiilor de varsta prescolara mare la etapa initiala De a determina nivelul organizarii muncii pe problema creativitatii si rolul creativitatii in arta plastica. Anchete, controlul materialelor didactice, cercetari cum organizeaza educatorul activitatile. Pregatirea educatorului. Prezenta parintilor.

Documentatia, planurile lor.

Verificarea lucrului in gradinita. Dezvoltarea nivelului copilului in baza lucrului dus de educator, in baza cunostintelor. Ce stiu, ce pot, cunosc structura obiectului? Pot analiza obiectul? Verificarea calitatii, originalitatii, criteriilor lucrarilor copiilor.

Cum folosesc culorile, imbinarea lor.

Activismul copiilor, daca incep activitatea dupa un plan. Necesita lucru individual. Descriem flexibilitatea, originalitatea. Analiza la ceea ce am observat. Cercetarea spiritului de observatie; Povestiri neterminate; Test de creativitate verbala Utilizari; Test de creativitate neverbala Cercuri; Am cercetat urmatoarele conditii si factori psiho-sociali de dezvoltare a creativitatii: atentia, gandirea, imaginatia, inteligenta, reusita, apartenenta sociala a parintilor, relatiile din familie, statutul detinut in colectiv.

Inainte de a trece la demonstrarea ipotezelor pe care le-am inaintat, e necesar de a determina nivelul dezvoltarii creativitatii prescolarilor mari.

La determinarea dezvoltarii potentialului creativ am folosit urmatoarele teste de creativitate neverbala Cercuri si de creativitate verbala Utilizari. In evaluarea ambelor raspunsuri a ambelor teste am folosit elementele definitoare ale creativitatii: fluenta, flexibilitatea, originalitatea, elaborarea.

Fluenta consta in abilitatea de a produce o pluralitate de raspunsuri sau solutii intr-o unitate de timp sau in timp nelimitat. Flexibilitatea e definita ca evalitate de a trece de la o idee la alta.

Originalitatea este atributul definitoriu al creativitatii.

Ea e acceptata ca noutate absoluta si ca creativitate relativa. Psihologii au optat pentru criteriul noutatii relative, cel mai frecvent adoptat in cercetari si consta in faptul ca un raspuns este cu atat mai original cu cat aparitia lui intr-un esantion este mai aproape sau egala cu unitatea.

Elaborarea este o abilitate care se exprima prin configurarea detaliata a ideii raspuns cu ajutorul elementelor intuitiv grafice.

Unii autori mai adauga la aceasta inca doua elemente principale ale creativitatii: senzitivitatea si ingeniozitatea.

Senzitivitatea este facultatea de a simti de a fi sensibil. Aria si profunzimea sensibilitatii depind de spiritul de observatie.

Ingeniozitatea indica spiritul inventativ si de initiativa-calitati indispensabile creativitatii umane.

Folosind cele patru elemente definitoare ale creativitatii, am primit urmatoarele rezultate. In cadrul prelucrarii rezultatelor am observat urmatoarele fenomene: Odata cu cresterea ...

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
2 639 cuvinte
Nr caractere:
14 823 caractere
Marime:
13.43 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Psihologie
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Nivelul De Dezvoltare A Capacitatilor Creative A Copiilor De Varsta Prescolara
    • Referat.doc
Predat:
la gimnaziu
Te-ar putea interesa și:
STABILIREA NIVELULUI DE DEZVOLTARE A CAPACITATILOR CREATIVE LA COPIII PRESCOLARI Am efectuat...
Investigatiile realizate de diferiti specialisti (J. Piajet, David Ausubel, Hans Aebli, Teresa...
Etapa de iluminare este acel moment fericit cand omul gaseste solutia. Poate sa vada opera in...
Psiho-pedagogia contemporana evidentiaza cateva etape ale procesului de creatie. 1. Etapa de...
Prescolarizarea este apreciata tot mai mult ca varsta ce cuprinde cea mai importanta experienta...
Sus!