Neurotransmitatori

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Neurotransmitatorii sunt cei cu ajutorul carora este posibila transmisia impulsului nervos.

Cunoastem ca in creier exista miliarde de neuroni, el comunicarea informatiei intre acestia se face prin intermediul compusilor de natura chimica adica a neuronilor printre o fanta care poarta numele sinapsa. Neurotransmitatorii sunt eliberati la nivelul neuronilor, in cadrul terminalului presinaptic. Astfel au fost Descoperiti in jur de 70 de neurotransmitatori. Ei sunt cei care stimuleaza receptorii din creier pentru a influenta si reglementa o gama larga de procese cum ar fi performanta mentala emotiile raspunsul la durere si nivelul de energie. Uneori este greu de crezut dar sentimentele emotiile noastre cele mai importante sunt controlate de fapt niste substante chimice. Neurotransmitatori sau mesagerii chimici functioneaza in principal in sistemul nervos central astfel se facilitiaza comunicarea intre glandele, organele si muschii din organism.

Neurotransmitatorii pot influenta capacitatea de concentrare, dispozitia, somnul, greutatea si determina aparitia unor efecte adverse, spre exemplu in momentul in care concentratiile lor sunt dezechilibrate. Studii clinice au aratat ca perturbari in nivelurile si echilibrul neurotransmitatorilor pot avea o influenta profunda asupra sanatatii generale si a starii de bine .

Neurotransmitatorii nu au denumiri comune asa cum nici actiunea lor in organism nu este una simpla. Modul in care aceste substante produse in sistemul nervos central actioneaza nu este inca pe deplin deslusit realizand in continuare studii asupra lor. Insa ceea ce se stie cu siguranta este ca aceste substante sunt responsabile pentru o mare parte din atitudinea noastra si din modul in care reactionam ori ne simtim. Comportamentul are la baza componente anatomice si componente in neurochimice deoarece creierul nostru poseda atat neuroni cat si in neurotransmitatori. Lipsa somnului, dieta necorespunzatoare, consumul de alcool, predispozitiile genetice pot duce la dezechilibrarea balantei extrem de fragile a acestor substante chimice.

Cunoastem doua tipuri de neurotransmitatori excitatori si inhibitori.

Stimularea sistemului nervos central o provoaca si excitatori iar cei inhibitori induc un efect relaxant sau de echilibrare.

Dopamina si serotonina

- Unii dintre cei mai importanti neurotransmitatorite influenteaza starea noastra de spirit

- Ambii sunt neurotransmitatorii inhibitori

- Au asemanari din punct de vederea a structurii chimice

Serotonina

Este implicata in controlul emotiilor, reglarea dispozitiei ,a miscarii si a aparitiei placerii. Transmite impulsurile nervoase care au fost identificate in serul din sange. Iar nivel scazut de serotonina in sange provoaca depresie. Dindin cauza lipsurilor de aminoacizi ce se afla in alimente in organism , acesta lipseste si din secretia de serotonina . Nivelul serotoninei scade iar starea de nervozitate, depresie, dureri usoare de cap poate aparea. De aceea pentru stimularea serotoninei avem nevoie de alimente cu un continut ridicat de carbohidrati si expunerea la soare.

Dopamina

Atunci cand este eliminata in anumite zone ale creierului provoaca o puternica senzatie de placere. Dopamina este produsa in mai multe regiuni ale creierului inclusiv in substanta neagra si aria ventrala a tegumentului. Este un neurohormon eliberat de hipotalamus.

Exista trei cai de secretare a dopaminei:

- de la substanta neagra, din trunchiul cerebral la ganglionii bazali(este una dintre caile responsabile si este foarte afectata in cazul bolii Parkinson, cei bolnavi practic nu au deloc dopamina in creier iar acestia trebuie sa o inlocuiasca)

- alta cale este din apropierea substantei negre pana la bulbul olfactiv al sistemului limbic (este afectata in cazul schizofreniei, deoarece medicamentele pentru aceasta boala blocheaza descarcarea dopaminei

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
966 cuvinte
Nr caractere:
5 053 caractere
Marime:
18.59 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Psihologie
Data publicare:
10.05.2018
Structură de fișiere:
  • Neurotransmitatori.docx
Predat:
la facultate

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
In cadrul neurosecretiei intra 3 elemente importante: a. neuromediatorii sau neurotransmitatorii...
Odata cu dezvoltarea stiintelor biologice (anatomiei, fiziologiei, neurologiei, imunologiei) si a...
I.Introducere Introducerea termenului de hormon a fost facuta de E.Starling pentru a desemna...
Circulatia sanguina cerebrala se realizeaza intr-un sistem vascular cu caractere morfofunctionale...
In capitolul precedent am descris cum produsii de secretie si alte molecule au fost sintetizate...
Sus!