Previzualizare referat:

Extras din referat:

Nasterea se declanseaza la specia umana dupa 267-280 de zile (din momentul conceptiei), fiind mai prelungit si mai dificil la primipare fata de multipare. În medie durata nasterii este de aproximativ 13 ore, dar poate dura si mai putin de 4 ore sau peste 30 de ore.

Înca în anul 1954, N.I.Estman (apud A.Popescu, 1993)lansa printr-un titlu extrem de incitant, Muntele Everest în uter, ideea similitudinii existente între conditiile climaterice de pe vârful Everest cu cele din mediul intrauterin, cauzata de concentratia rarefiata de oxigen si care ar obliga noul nascut la eforturi deosebite de adaptare în momentul nasterii.

Numai 5% dintre femei nasc la termen, si multe mame, aflate la prima nastere, asteapta pâna la 2 saptamâni sosirea copilului. False contractii, ce pot fi la fel de dureroase si puternice ca cele de la nastere, pot apare în aceasta saptamâna. Contractiile false însa nu devin regulate si dispar daca gravida este activa. În aceasta saptamâna este posibil sa înceapa procesul nasterii. Acesta începe cu "ruperea apei". Unele femei pierd foarte multa apa, altele abia simt o usoara scurgere.

Simptome ale etapei prenatale:

- Cu doua pâna la patru saptamâni în cazul gravidelor aflate la prima nastere, copilul începe se coboare în zona pelviana. În cazul gravidelor cu mai multe nasteri la activ, coborarea se face rareori înainte de nastere. Prin coborârea copilului se reduce presiunea pe care uterul o exercita asupra diafragmei, respiratia devine mai usoara, iar stomacul este mai putin aglomerat si digestia devine parca mai usoara. Desigur ca aceste aspecte pozitive sunt contrabalansate de cele negative: dureri uneori si crampe în zona pelviana si perineala, tendinta de a merge tot mai des la baie (uterul preseaza mai mult pe vezica urinara), mobilitate mai redusa, uneori senzatii de pierderi de echilibru (centrul gravitational s-a schimbat din nou).

Senzatii de crestere a presiunii în zona pelviana si rectum. Crampe (similare celor de la menstruatie) si dureri scurte, ascutite, sunt în general comune la a doua, a treia nastere. Durerile lombare pot fi de asemenea prezente.

- Gravida poate lua în greutate sau poate slabi cu cât se apropie nasterea.

- Unele gravide observa ca obosesc mult mai usor. Altele simt ca au pierderi sporadice de energie.

- Gravida poate observa ca scurgerile vaginale devin mai abundente si mult mai consistente. Aparitia mucusului roz sau cu urme de sânge. Pe masura ce cervixul se subtiaza si dilata, au loc ruperi frecvente ale capilarelor, acestea colorând secretiile vaginale în roz sau rosu. De obicei aceste semne arata ca nasterea se poate declansa în 24 de ore, dar ca poate fi si la câteva zile distanta.

- Pierderea dopului cervical. Pe masura ce cervixul se deschide, dopul care pana atunci a inchis uterul este eliberat. Acest dop gelatinos se pierde fie cu una sau doua saptamâni înaintea aparitiei contractiilor, fie precedeaza nasterea.

- Apar contractii ce pot dura 15-30 de secunde sau pot aceste contractii pot deveni mai frecvente si uneori dureroase; ameliorarea lor se poate face prin schimbarea pozitiei initiale (intindere la orizontala din pozitia sezut sau în picioare, sau invers).

Daca termenul a fost depasit cu o saptamâna, medicul poate induce nasterea prin ruperea membranelor sau prin administrarea de oxitocina sau a altor medicamente. Copilul are aproape 3250 grame si ocupa tot spatiul din uter, sunt frecvente cazurile cand cordonul ombilical se infasoara în jurul copilului. Aproape toata prticula (vernix) ce acoperea pielea copilului a disparut, la fel si puful de par. Astfel, daca sarcina prezinta risc crescut sau alte complicatii pot apare la nastere, poate sa apara necesitatea unei operatii cezariene

Observații:

Universitatea de Vest din Timisoara

Facultatea de Sociologie si Psihologie

Catedra de Psihologie

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Nasterea.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
2 412 cuvinte
Nr caractere:
12 211 caractere
Marime:
15.42KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Psihologie
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Profesorului:
Conf.univ.dr.Mona Vintila
Sus!