Metodele Folosite In Psihologia Diferentiala

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Metodele folosite in psihologia diferentiala. Psihologia diferentiala foloseste seturi instrumentale numeroase, metode specifice complexe. Validarea lor s-a realizat temporar si confera in cel mai inalt grad statutul de utilizare a numeroase secvente de instrumente psihodiagnostice care au fost utile in obiectivele psihologiei concrete. Prin toate acestea psihologia diferentiala a capatat un statut de necesitate potential contribuant si ameliorator al conditiei umane.

Observatia ca metoda de cercetare consta in urmarirea intentionata si inregistrarea exacta, sistematica a diferitelor manifestari comportamentale ale individului/grupului ca si a contextului situational al comportamentului. Este una dintre cele mai vechi metode de cercetare.

Experimentul, dupa Fraisse, nu este decat un mod de cunoastere. Greenwood considera experimentul o testare a, ipotezelor cauzale prin intelegerea unor situatii contrastante controlate. Esenta experimentului in stiinta este data de capacitatea de a exercita control asupra variabilelor care influenteaza rezultatele experimentului (Eysenck). Exista experiment de laborator, experiment natural si experiment psihopedagogic.

Convorbirea este o discutie angajata intre cercetator si subiectul investigat, care presupune: relatia directa intre cercetator si subiect; schimbarea locurilor si rolurilor partenerilor; sinceritate deplina a subiectului, evitarea raspunsurilor incomplete, de fatada; existenta la subiect a unei oarecare capacitati de introspectie si autoanaliza; empatia si abilitatea cercetatorului in a obtine angajarea deplina si autentica a subiectului investigat. Convorbirea este considerata metoda cea mai complicata. Exista mai multe forme de convorbire: convorbire standardizata, semidirijata, spontana, psihanalitica etc.

Ca metoda de cercetare psihologica, ancheta presupune recoltarea sistematica a unor informatii despre viata psihica a unui individ sau a unui grup social, ca si interpretarea acestora in vederea desprinderii semnificatiei lor psihocomportamentale. Exista ancheta psihologica pe baza de chestionar si pe baza de interviu.

Metoda biografica vizeaza strangerea a cat mai multe informatii despre principalele evenimente parcurse de individ in existenta sa, despre relatiile prezente intre ele ca si despre semnificatia lor, in vederea cunoasterii istoriei personale a fiecarui individ, pentru stabilirea profilului personalitatii sale si pentru explicarea comportamentului actual al persoanei.

Metoda povestirilor de viata este o metoda complexa. Povestirile de viata sunt relatari ale unui subiect, incitat de cercetator, referitoare la o parte sau la intreaga sa experienta traita.

Analiza produselor activitatii, desene, creatii literare, constructii tehnice, rezolvari de probleme, etc., furnizeaza nenumarate informatii despre dinamica si nivelul de dezvoltare a capacitatilor psihice ale indivizilor.

Testul psihologic este o proba relativ scurta care permite cercetatorului ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
985 cuvinte
Nr caractere:
5 909 caractere
Marime:
7.29 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Psihologie
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Metodele Folosite In Psihologia Diferentiala
    • Referat.doc
Predat:
la gimnaziu
Te-ar putea interesa și:
Domeniul psihologiei diferentiale este de mare interes si se contureaza ca o preocupare de prim...
Spre sfarsitul secolului al XIX-lea, odata cu dezvoltarea primelor laboratoare de psihologie a...
Repere introductive Metoda de cercetare este modul de actiune pentru cunoasterea, investigarea...
Tema 1 EREDITATE SI PERSONALITATE 1.1. Constitutie fizica si personalitate 1.2. Transmiterea...
Lect.univ. Sandina ILIE Forma a procesului gnoseologic - cercetarea psihologica are ca obiect de...
Sus!