Macrotipologii, tipologiile zodiacale, cosmosul și ființa umană

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Printre macrodiferentieri se pot implica si cele mai vechi, legate de tipologiile zodiacale. Geneza lor este foarte complexa si legata de istoria straveche a omenirii. Interesant este faptul ca ele au o cota de interes mare si in lumea moderna. Bineinteles ca structura zodiacala diferita in functie de zone si popoare ale lumii.

Permanentele expansiuni ale grupurilor umane in perioade foarte indepartate pentru gasirea de locuri mai bogate in hrana si securizare implicau o neliniste permanenta legata de viata personala si a triburilor, neliniste latenta fata de destin. Luptele tribale, apoi cele din perioade istorice din care au ramas urme mai consistente privind popoare ca cel babilonian, egiptean, grec, imperiul roman, cel bizantin, etc., dominatia sclavagismului toate au creat pericolul pierderii identitatii. Or personalitatea umana a devenit tot mai conturata in decursul istoriei. Si paturile sociale ce aveau ranguri de capetenii erau agresate in continuu de o nesiguranta existentiala mare datorita competitiilor tribale si dintre capetenii si fragilitati de statut de om liber neagreat de cel ce detinea puterea in grupul social de identitate.

In aceste conditii s-au dezvoltat foarte mult cautarile de repere privind destinul. Contactul cu marea natura, stralucirea pe marea bolta cereasca a stelelor si luceferilor au impins pe om spre meditatii si cautari a propriei stele, ca insemn al destinului. In aceste conditii s-a nascut di vremuri foarte in departate astrologia. La curtile marilor capetenii sau a regilor ori imparatilor erau cel putin doi sau trei astrologi. Cu timpul s-au constituit grupuri mai consistente de astrologi si la portile oamenilor mai bogati si apoi in institutii cum au fost Biblioteca si Scoala din Alexandria.

Si persoanele obisnuite au inceput treptat sa aiba acces la gasirea stelei protectoare si la ghicirea destinului, prin vraci, apoi prin institutii, cum a fost, de pilda, aceea de la Delfi. Vracii mai marunti citeau din palma (chirologie), din aburi, din asezarea de pietricele, cazand adesea in transa.

Contemplarea stelelor, mersul lor pe cer a dus la cunoasterea traseelor specifice ale planetelor fata de soare si luna, dat fiind faptul ca astrele planetare aveau trasee specifice pe cerul accesibil pe5rceperii curente si apoi a celei mai complexe, efectuate prin tehnologii ce s-au sofisticat mereu. Astrele, cu traiectoriile lor se incrucisau si /sau treceau prin zone da mare apropiere pentru a se distanta apoi, uneori chiar foarte mult. Toate observatiile de acest gen au dus la constituirea astronomiei pe de o parte, si la complicarea astrologiei, la conturarea de numeroase aspecte semnificative privind marele cosmos. Perioadele de nastere al astrologiei au fost incarcate de mentalitati animiste mai puternice, in care, toate astrele au capatat identitate si chiar au fost legate mai ales de hegemonia unui zeu si a identitatii atribuite acestuia. Astrologia avea si un limbaj al sau cu destule ambiguitati ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Macrotipologii Tipologiile Zodiacale Cosmosul Si Fiinta Umana
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 660 cuvinte
Nr caractere:
8 323 caractere
Marime:
9.57KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Psihologie
Predat:
la gimnaziu
Sus!