Limbajul trupului la servici

Previzualizare referat:

Extras din referat:

,,Limbajul trupului la serviciu" este o carte aparuta la editura Polirom in anul 2005 si este o traducere dupa Body Language at Work aparuta la editura Sheldon Press in anul 2003. Traducerea a fost facuta de catre Daniela Maria Martole.

Autoarea Mary Hartley este autoarea a numeroase carti, cursuri si seminarii in domeniul comunicarii si ,,dezvoltarii personale". Dintre celelalte lucrari publicate putem aminti: ,,Anger Management" si ,,Managing Anger at Work".

In introducerea acestei carti autoarea defineste sintagma ,,limbajul trupului", aceasta desemnind semnalele nonverbale care pot inlocui, pot sustine sau chiar intari comunicarea verbala. De asemenea oamenii de stiinta, psihologi, sociologi si alti cercetatori incearca de mai bine de o suta de ani saformuleze teorii legate de limbajul trupului. Cercetatori precum Desmond Morris, Albert Mehrabian si Michael Argyle au analizat comunicarea nonverbala.

Tot in prima parte autoarea ne dezvaluie in ce situatie ne poate ajuta limbajul trupului si in ce situatii nu ne poate ajuta limbajul trupului. Daca vrem sa influentam modul in care ne vad altii pe noi atunci putem apela la limbajul trupului. Dar totusi nu trebuie sa ne inchipuim faptul ca prin simpla cunastere a limbajului trupului vom putea sa ne ascundem adevarata personalitate si adevaratele emotii, sau ca vom putea citi gandurilor celorlalti.

In continuare autoarea cartii face referire la tinuta. Postura ne poate trada imediat. Umerii aplecati sau cocosati sugereaza lipsa de incredere. Oamenii care isi tin capul sus si umerii drepti dau dovada de incredere in sine si de siguranta de sine.

In urmatorul capitol sunt analizate anumite gesturi si actiuni ale comunicarii nonverbale cum ar fi stransul mainii si contactul vizual. De exemplu o strangere de mana puternica poate fi perceputa ca un gest de agresivitate sau de dominare dar pe de alta parte poate sa se inteleaga faptul ca persoana respectiva nu-si cunoaste propriile forte sau ca este entuziasmata.

In ceea ce priveste contactul vizual autoarea ne da cateva sfaturi pe care ar trebui sa le urmam. De exemplu un contact vizual insuficient denota faptul ca ori suntem plictisiti ori suntem neatenti. De asemenea daca privim persoana cu care vorbim prea fugitiv si prea des, putem crea o stare de neliniste sau de enervare interlocutorului.

Urmatoarea tema abordata de Mary Hartley este modul in care ne exprimam. Postura si vocea, volumul, tonul, ritmul si pauzele, accentul, toate denota ceva. De exemplu cat de tare sau cat de incet pronuntam cuvintele afecteaza modul in care acestea sunt interpretate. Vorbitul tare este asociat cu emotii puternice, cum ar fi furia sau entuziasmul. O persoana care vorbeste incet sugereaza lipsa de incredere si nesiguranta. Un alt exemplu ar putea fi tonalitatea. O voce joasa poate da impresia de autoritate si control iar o voce joasa poate insemna emotivitate.

In continuare autoarea face referire la interpretarea semnelor. De exemplu persoanele a caror slujba implica munca de observatie, cum ar fi oamenii legii sau agentii de paza, sunt antrenati sa interpreteze cu exactitate comportamentul oamenilor. Orice meserie care presupune contactul cu omul necesita o cunoastere a acestor semne.

Unul dintre semnalele exemplificate de autoare este cel al stresului. De exemplu daca limbajul trupului manifesta schimbari bruste si semnificative, stresul poate fi una dintre cauze. Semne vizibile ale stresului ar putea fi incordarea, batai nervoase din degete sau rasul nervos.

In finalul lucrarii autoarea abordeaza situatiile limita pe care le putem intalni. Sedintele si prezentarile cu caracter formal trebuie tratate cu mare atentie pentru a nu ne face de ras si sa ne indeplinim obiectivul acelei intalniri.

Si in aceste cazuri autoarea ne da cateva sfaturi. De exemplu sa ajungem la timp la aceste intalniri, sa avem o agenda cu noi ( pentru a da dovada de interes ), locul unde ne asezam este foarte important ( in spate- nu-ti dai interes; in fata- manifetti interes ). De asemnea ne da sfaturi cu privire la postura, la modul de comportare si la multe alte aspecte care ne-ar putea ajuta.

In concluzie pot afirma ca mi-a facut placere sa citesc aceasta carte, lecturarea ei fiind usoara si placuta. Am invatat multe lucruri noi, utlie in viata de zi cu si foarte interesante. Aceasta carte merita citita deoarece in paginile ei oricine poate gasi lucruri utile si poate chiar fascinante pentru unii.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Limbajul trupului la servici.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
795 cuvinte
Nr caractere:
3 780 caractere
Marime:
11.34KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Psihologie
Tag-uri:
limbaj, gesturi
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Filologie
Sus!