Jean Piaget psiholog teoria operațională și mecanismele gândirii

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Jean Piaget s-a nascut in Elvetia si la varsta de 10 ani si-a inceput deja cariera de cercetator si scriitor. A studiat stiintele naturale la Universitatea din Neuchatel, unde si-a obtinut doctoratul in zoologie. Ca profesor in domeniul psihologiei copilului a condus multe cercetari de epistemologie genetica. A fost interesat de rolul factorului genetic in dezvoltarea copilului. Este faimos pentru elaborarea teoriei dezvoltarii cognitive. In aceasta teorie, Piaget a semnalat stadiile prin care copilul trece in drumul spre aparitia gandirii formale. A murit la Geneva la varsta de 84 de ani.

Jean Piaget, psiholog, biolog, epistemolog si logician elvetian, profesor si creatorul unei renumite scoli psihologice, este foarte pentru munca sa de pionierat privind dezvoltarea inteligentei copiilor. Studiile sale au avut un impact major in campul psihologiei si educatiei.

S-a nascut la 9 august 1896, in Neuchatel. A scris si publicat prima sa lucrare stiintifica la varsta de 10 ani.

A studiat la Universitatea din Neuchatel si a primit doctoratul in biologie la varsta de 22 de ani.

Dupa studii de biologie, Piaget s-a orientat spre psihologie, dar pregatirea sa de naturalist s-a resimtit in toate studiile si cercetarile sale. A studiat si realizat cercetari mai intai in Zurich, Elvetia si, apoi, la Sorbonna in Paris, unde si-a inceput studiile privind dezvoltarea capacitatilor cognitive. A predat la diverse universitati europene in timp ce isi continua cercetarile si scrisul. A urmat lui Claparede la conducerea Institutului? J. J. Rousseau? (1929-1967). In 1956 a infiintat Centrul International de Epistemologie Genetica la Universitatea din Geneva, iar, mai tarziu devine codirector al Biroului International privind Educatia. A murit la Geneva, in 17 septembrie 1980. In studiile sale, Piaget a elaborat o teorie originala asupra genezei si mecanismelor gandirii denumita teoria operationala. El a delimitat stadii si serii de operatii ale inteligentei. In ce priveste stadiile: > stadiul senzorialo-motor, desfasurat de la nastere pana la varsta de 2 ani, cand copilul este preocupat cu castigarea controlului motor si invatarea obiectelor fizice.

> stadiul concret operational, intre 7 si 12 ani, cand copilul incepe sa se descurce cu conceptele abstracte, cum ar fi numerele si relatiile, inrudirile.

> in fine, stadiul, formal operational, intre 12 si 15 ani, etapa in care copilul incepe sa rationeze logic si sistematic.

Intr-o alta conceptie acestea sunt denumite: stadiul animist infantil, cel al gandirii magice, al gandirii referential egocentrice-sincretice, subictivist-autista si in fine, al constituirii gandirii concrete si apoi a celei formal-logice. Operatiile folosite de gandire se dezvolta si ele si se exprima ca operatii de: clasare, seriere, numarare, masurare, deplasare in spatiu si in timp etc.

Operatiile se datoreaza interiorizarii, transpunerii in plan mental a actiunii cu subiectele. Operatiunile devin reversibile si se ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Jean Piaget Psiholog Teoria Operationala Si Mecanismele Gandirii
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 028 cuvinte
Nr caractere:
6 299 caractere
Marime:
6.77KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Psihologie
Predat:
la gimnaziu
Sus!