Intimidarea - Mecanisme de control ale conducerii de nivel mediu

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Acest material caracterizeaza reactiile liderilor din sistemele sociale la actiunile unor subordonati reformatori ca o serie de ritualuri ale intimidarii.

Fiecare ritual de control succesiv reprezinta o escaladare a eforturilor autoritatii de a descuraja un individ (si aceia care l-ar putea sustine) de a continua sa promoveze reforma.

Pentru a exemplifica, aceasta prezentare va descrie ritualurile intimidarii folosite in diferite organizatii de catre autoritati cu scopul de a suprima protestele atunci cand prefera mai degraba sa intimideze indivizii reformatori decat sa canalizeze energiile organizatiei catre schimbarile structurale si personale necesare pentru a transforma o enclava noncomformista intr-o grupare coeziva si eficienta. Se sugereaza de asemenea ca o organizatie trece la schimbari majore in integrarea si acomodarea unui grup de dizidenti numai atunci cand ritualurile intimidarii nu s-au soldat cu linistirea indivizilor care constituie varful de lance al miscarii reformiste. [In dezbaterea care urmeaza, vom fi preocupati in primul rand de reformator care provine de la baza ierarhiei organizatiei si provoaca, necajeste ierarhia de nivel mediu. Reformatorul ameninta conducerea de nivel mediu in trei moduri distincte. Prima amenintare este din cauza veridicitatii acuzatiilor sale in legatura cu inadecvarea actiunilor specifice a conducatorilor de nivel mediu precum si din cauza sugestiilor pentru corectarea acestor actiuni. In situatia in care reformatorul are dreptate, conducatorii de nivel mediu se vor teme ca cei de sus ii vor pedepsi atunci cand vor descoperi adevarul. Cea de a doua amenintare vine din invatamintele provocarii pe care o prezinta un astfel de reformator, din cererea lui de a se actiona, care va dezvalui forta sau slabiciunea implicarii, angajarii conducerii de nivel mediu in organizatie. In al treilea rand, provocarea reformatorului poate indica conducerii superioare faptul ca liderii de nivel mediu nu sunt in stare sa-si mentina ordinea in propria jurisdictie.

Pentru a-si proteja interesele proprii, birocratii de nivel mediu simt astfel ca singura aparare impotriva subordonatilor reformatori o constituie intimidarea.

Ritualurile intimidarii presupun doua faze: Intimidarea Indirecta care presupune doi pasi, nulificarea si izolarea; si Intimidarea Directa care presupune de asemenea doua etape, defaimarea si expulzarea.

Justificarea birocratica a acestor raspunsuri se axeaza in mod obisnuit pe argumentul ca metodele folosite in confruntarea cu acesti trazniti si exaltati ai sistemului ii descurajeaza de la tulburarea linistii, a rutinei functionale a organizatiei cu ideile lor traznite sau galcevile lor personale. De asemenea conducerea de nivel mediu foloseste aceste ritualuri ale nulificarii pentru a stapani o situatie potential exploziva (pentru ei sau pentru altii din organizatie), rapid si fara mare zarva, in scopul de a preveni o publicitate nefavorabila, mentinerea starii organizatiei ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Intimidarea - Mecanisme de control ale conducerii de nivel mediu.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
4 790 cuvinte
Nr caractere:
23 972 caractere
Marime:
58.14KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Psihologie
Tag-uri:
control, manipulare
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Sus!