Inconștiența topică și dinamica refulării

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Refularea este, in esenta, un proces ce implica reprezentarile aflate la granita dintre sistemele ICS si PCS (CS). E vorba aici de o retragere a investitiei, insa se pune intrebarea in care sistem are loc retragerea si de care sistem apartine investitia retrasa. Reprezentarea refulata ramine capabila de actiune in ICS; ea trebuie prin urmare sa-si fi mentinut investitia. Altceva trebuie sa fi fost retras. Daca luam in considerare cazul refularii propriu- zise (al refularii secundare), care afecteaza reprezentarea preconstienta sau pe cea deja constienta, atunci refularea nu poate consta decit in ceea ca reprezentarii ii va fi retrasa investitia (pre) constienta, care apartine sistemului PCS. Reprezentarea ramine atunci ori neinvestita. ori primeste investitie pornind de la ICS, ori pastreaza investitia ICS pe care a avut-o deja mai devreme. Asadar retragerea investitiilor preconstiente, pastrarea investitiei inconstiente sau sustituirea investitiei preconstiente prin una inconstienta. Aici se descopera ca supozitia functionala a inlaturat-o fara mari probleme pe cea topica.

Acest proces de retragere a libidoului nu ajunge pentru a face inteligibila o alta caracteristica a refularii. Nu este deloc clar de ce reprezentarea ramasa investita sau prevazuta cu investitie de la ICS, nu ar trebui sa-si reinoiasca incercarea de a patrunde, in virtutea investitiei ei, in sistemul PCS. Atunci ar trebui ca retragerea de libidou sa se repete si cu ea, iar acelasi joc ar continua neintrerupt, rezultatul nefiind insa rezultatul refularii. La fel, asa numitul mecanism al retragerii investitiei nu ar functiona, atunci cind e vorba de descrierea refularii originare; in acest caz, este vorba despre o reprezentare inconstienta ce n-a primit inca nici o investitie de la PCS, care deci nu poate sa retraga astfel o investitie. Prin urmare avem nevoie aici de un alt proces, care, in primul caz, sa intretina refularea, in doilea caz sa se asigure de producerea si mentinerea ei, iar pe acesta il putem gasi doar admitind o contrainvestitie prin care sistemul PCS se protejeaza de asaltul reprezentarii inconstiente. Aceasta contrainvestitie reprezinta cheltuiala continua de energie a refularii originare, tot ea garantind si durabiliatea ei. Containvestitia este singurul mecanism al refularii originare.

Observam acum, felul in care am ajuns, in mod progresiv, sa punem in valoare, in prezentarea fenomenelor psihice, cu un al treilea punct de vedere, pe linga cel dinamic si cel topic, pe acela economic, care urmareste destinul dimensiunilor excitatiei si cauta sa obtina o evaluare, cel putin relativa, a acestora.

Propun ca, atunci cind reusim sa descriem un proces psihic dupa relatiile lui dinamice, topice si economice, prezentarea sa fie numita metapsihologica.

In cazul isteriei de angoasa, o prima faza a procesului este in mod frecvent trecuta cu vederea, probabil chiar ignorata, insa ea este vizibila la observatie atenta. Ea consta in faptul ca ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Inconstienta Topica Si Dinamica Refularii
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
659 cuvinte
Nr caractere:
3 711 caractere
Marime:
5.08KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Psihologie
Predat:
la gimnaziu
Sus!