Gândirea și modul de a gândi

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Adesea in incercarile de a defini fiinta umana se afirma ca ea este unica fiinta dotata cu gandire ( homo cogitarius). Acest fenomen psihic pus in dicutie (si nu numai) constituie, din timpuri stravechi, emblema omului, fiindu-i specific si deosebindu-l astfel de celelalte vietuitoare.

Gandirea este procesul psihic cognitiv superior, care prin intermediul operatiilor mintale (analiza, sinteza, comparatia, abstrac- tizarea, generalizarea), reflecta insusirile esentiale si relatiile dintre obiectele si fenomenele lumii, sub forma notiunilor sau a propozitiilor (judecatilor si rationamentelor); ca proces logic, realizeaza legaturile dintre diferite notiuni; intrucat acestea nu pot exista separat, ci in sisteme de notiuni, care au un grad mai mare de generalizare si abstractizare. Psihologii intr-un mod mai larg, definesc gandirea ca fiind manipularea reprezentarilor mentale ale informatiilor. Manipularea se refera in general la orice transformare, combinare sau modificare a prezentarilor mentale. Reprezentarile mentale pot lua forma cuvintelor, a sunetelor a imaginilor vizuale, a actiunilor. Informatia se refera la semnificatia sau sensul acordat modificarilor energiei din mediul inconjurator.

Gandirea deriva din situatia problematica (situatie in care exista ceva implicit cuprins in ea, dar care nu este inca cunoscut, ci doar sugerat). O problema apare atunci cand o persoana isi propune sa atinga un scop sau sa reactioneze intr-o situatie si nu are pentru aceasta un raspuns dinainte pregatit.

Relatia dintre necunoscut, sugerat, cautat pe de o parte- si datele initiale ale problemei pe de alta parte- determina directia modului si procesului de gandire. Procesul de rezolvare al oricarei probleme se realizeaza in mai multe etape (analiza, sinteza, comparatia, generalizarea, abstractizarea si concretizarea). Diferitele ipostaze (solutii posibile) care ne vin in minte in legatura cu problema pusa nu apar la intamplare, ci iau nastere pe baza cunostintelor insusite anterior; gandirea duce la rezultatul sau specific, la idee, in mod treptat. Rezolvarea problemei este, de obicei, o activitate dirijata constient, pe baza unui plan mintal (anticiparea mintala a rezolvarii efective) ceea ce face ca modul de gandire al fiecaruia sa fie unic.

Rezolvarea problemelor constituie atat un factor de dezvoltare, cat si un criteriu de evaluare a nivelului dezvoltarii gandirii; astfel, putem afirma ca modul de a gandi este dat de flexibilitatea (capacitatea de adaptare la cerintele variate ale problemei) sau rigiditatea, fluenta (bogatia si usurinta asociatiilor) si originalitatea, independenta si caracterul critic al gandirii.

Intelegerea. Procesul de gandire este un proces de intelegere. Spunand intelegere avem in vedere surprinderea legaturilor dintre partile componente ale unui obiect, dintre insusirile obiectului si obiectul luat ca intreg, dintre obiect si alte obiecte.

Intelegerea este mult mai evoluata in cadrul reprezentarii. Numai ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Gandirea Si Modul De A Gandi
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
575 cuvinte
Nr caractere:
3 452 caractere
Marime:
8.82KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Psihologie
Tag-uri:
gandire, oameni
Predat:
la liceu
Sus!