Factori Ce Afecteaza Rezistenta La Stres

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Cu totii suntem afectati intr-un moment sau altul de stres, mai ales in conditiile fenomenului economiei romanesti, specifice perioadei de tranzitie. Desi stresul nu este nici pe departe un fenomen nou, totusi, acesta capata tot mai mult caracter globalizat si afecteaza atat toate tarile, toate categoriile socio-profesionale, cat si familia si societatea in general.

Factorii ce afecteaza vulnerabilitatea la stres pot fi: personalitatea, varsta, sexul, nivelul de dezvoltare economica etc.

M. Friedman si R. H. Rosenman, cardiologi americani, in urma cercetarilor efectuate, au aratat ca exista o stransa legatura intre stres, frecventa bolilor cardio-vasculare si tipul de personalitate, identificand totodata doua tipuri majore de personalitate A si B si un tip intermediar, AB. 23 Personalitatea afecteaza in mod frecvent modul in care individul va raspunde la stres si de asemenea, modifica impactul stresului asupra organismului. Pentru unii oameni stresul face parte din viata lor.

Oricine a vazut astfel de persoane care isi privesc tot timpul ceasul in mod nervos sau care, pe sosea, claxoneaza cu disperare din autoturism.

Persoanele care se comporta astfel sunt reprezentanti ai tipului A de personalitate, o structura caracterizata prin neliniste, agitatie si un stil de lucru contra-cronometru. Spre deosebire de acestia, o persoana care manifesta tipul B de comportament este in general lent, contemplativ si relaxat.

Persoanele ce aprtin tipului A se concentreaza spre realizari superioare, sunt foarte competitivi, intoleranti si, chiar, agresivi cand intampina dificultati. Totusi, in exces, tipul A - denota nivele ridicate de stres, conducand astfel la probleme legate de sanatate. In unele studii realizate pe femei, cele cu tip A de comportament au fost gasite cu o rata de 4 ori mai ridicata decat cele din tipul B, in ceea ce priveste bolile cardiace. Nu toti specialistii din domeniul stresului agreeaza ideea ca cele doua tipuri in aceasta maniera pot fi conexate cu sau fara prezenta problemelor de sanatate. Unii experti au identificat o trasatura de personalitate, numita - serie de caracter ce poate atenua efectele stresului.

Indivizii puternici manifesta trei trasaturi fundamentale ale personalitatii, ei tind sa devina puternic implicati in ceea ce fac, actioneaza de obicei cu convingerea ca prin munca lor vor face ceva diferit si percep majoritatea schimbarilor din viata ca fiind benefice si normale pentru dezvoltarea personala.

Datorita sentimentului lor puternic de eficienta de sine, indivizii cu personalitate puternica sunt capabili sa reziste la stres. Unii specialisti considera ca taria de caracter actioneaza ca un tampon impotriva bolii. Caracterul puternic, ca trasatura de personalitate se coreleaza cu o tensiune arteriala scazuta, nivel scazut de acizi grasi in sange, tensiune psihologica redusa si o stare de fericire accentuata.

Din administrarea numeroaselor teste de personalitate au rezultat trei caracteristici ale ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
1 149 cuvinte
Nr caractere:
6 305 caractere
Marime:
8.33 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Psihologie
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Factori Ce Afecteaza Rezistenta La Stres
    • Referat.doc
Predat:
la gimnaziu
Te-ar putea interesa și:
Desi frecvent folosit, termenul stres cunoaste o serie larga de interpretari (conotatii)....
STRESUL ORGANIZATIONAL Stresul profesional a devenit una dintre cele mai importante probleme ale...
INTRODUCERE Insusirea carnii de a fi frageda constituie un caracter senzorial, de mare...
CAPITOLUL I PROBLEME GENERALE PRIVIND STRESUL De origine engleza, cuvantul stres circumscrie o...
1. Conceptul general de stres Adaptarea la mediu este un imperativ general al existentei. De la...
Sus!