Dezvoltarea Creativitatii Problemele Conceptuale Si Factori

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Formarea si dezvoltarea potentialului creativ este determinata de logica formarii relatiilor fundamentale in societate: personalitate colectiv (asociatie de copii) societate, familie.

In perioada etativa 6 7 ani baza formarii personalului copilului o constituie relatiile, atitudinile ce se formeaza in activitatea de joc. In aceasta perioada se dezvolta intens atitudinile fata de sine, ce sunt determinate de activitatea independenta de indeplinire a insarcinarilor date de varstnici. Necesitatea copilului de a activa impreuna cu varstnicii poate fi satisfacuta in joc, in cadrul caruia se reproduc atitudinile sociale. In perioada prescolara copilul incepe sa se indeparteze de varstnici. Apare necesitatea de a activa independent. Intens se dezvolta capacitatile de autoeducatie: a se privi pe sine insusi, a se autoaprecia, autocompara, autoanaliza si autoincuraja. In aceasta perioada intens se formeaza atitudinile fata de bine si rau, atitudinile datoriei si responsabilitatii, atitudinile fata de sine.

Din punct de vedere psiho-pedagogic, ne intereseaza creativitatea ca structura psihica, care are mai multe fatete. La construirea potentialului creator contribuie numerosi factori: naturali (G. W. Allport; Coh C., Bruner F., Vigotskii L. S., Mirescu M., Bontas I., Cosmovici A. etc. ). Factorul ereditar poate fi evidentiat de la nasterea copilului. Elementele potentiale de creativitate poate fi expresivitatea, flexibilitatea, fluenta, sensibilitatea cerebrala, precum si calitatile analizatorilor si caracteristicile temperamentale care au un rol important in declansarea, dezvoltarea si manifestarea creativitatii.

Aici trebuie sa avem in vedere si relatia subiectului cu factorii de mediu si educationali.

Factorii de natura intelectuala.

Functia esentiala a procesului de creatie o constituie imaginatia. Imaginatia este definita ca un proces de combinare a imaginilor, ceea ce se potriveste mai mult imaginatiei artistice. Insa cercetarile actuale fac sa ne convinga ca creativitatea poate avea loc in orice domeniu. Incat imaginatia poate fi definita ca acel proces psihic al carui rezultat este obtinerea unor reactii, fenomene psihice noi pe plan cognitiv, afectiv sau motor. Fiind componenta cea mai importanta a creativitatii, insusirile prin care ea se manifesta pot fi considerate drept principalele caracteristici ale creativitatii.

Ei vizeaza interactiunea dintre operatii (cunoastere, memorie, gandire convergenta - divergenta, apreciere critica); (continuturi exprimate: complementar, semantic, simbolic, imagistic), produse proiectate realizate ca: elemente, clase, relatii, sisteme, transformari, predictii). Factorii operationali sunt angajati la nivelul procedeelor specifice creativitatii sintetizate in doua categorii, de tehnici: a) tipice metodei Brainstorming asalt de idei, care presupune respectarea urmatoarelor reguli: anularea criticismului, libertatea de producere a ideilor, combinarea ideilor, perfectionarea lor. b) ...

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
3 311 cuvinte
Nr caractere:
19 792 caractere
Marime:
15.21 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Psihologie
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Dezvoltarea Creativitatii Problemele Conceptuale Si Factori
    • Referat.doc
Predat:
la gimnaziu
Te-ar putea interesa și:
Stimularea si dezvoltarea creativitatii 1. Problemele conceptuale si factorii care contribuie...
Creativitatea este un fenomen complex care se manifesta ca un set de procese in cadrul...
In desfasurarea educatiei formale din gradinite, un rol din ce in ce mai important il detine...
DEZVOLTARE LOCALA SI REGIONALA Preocuparea pentru dezvoltare locala si regionala este una...
1. Dezvoltare durabila 1Scurt istoric al dezvoltarii durabile Conceptul a fost legat initial de...
Sus!