Dezvoltarea capacităților creative la activitatea de desen cu copiii de vârstă preșcolară

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Conditiile pedagogice de dezvoltare a capacitatilor creative la activitatea de desen cu copiii de varsta prescolara mare la etapa formativa De a forma si dezvolta priceperi si deprinderi, capacitati creative de alcatuire si redare a obiectelor.

De a dezvolta priceperea de a aplica independent elemente, forme, obiecte, deprinderea de a lucra cu acuarela, carioca, creioanele. Programa experimentala este anexata in proiectele didactice (vezi anexele), unde sunt evidentiate obiectivele, etapele prin ce, cum am organizat copiii, jocurile, distractiile, activitatile pentru a dezvolta creativitatea la prescolari.

In etapa a doua a cercetarii, in scopul inlaturarii pe cat e posibil a deficientelor observate in cadrul primei etape a cercetarii. Am incercat unele solutii noi de formare a priceperilor si deprinderilor si dezvoltarea creativitatii la arta plastica. In cadrul experimentului de formare s-a lucrat cu grupa experimentala de copii.

Ne-am straduit sa organizam experimentul sub forma de joc, prin dramatizarea povestilor, organizarea excursiilor in natura (vezi anexele). Am selectat unele jocuri populare ce tin de imbogatirea reprezentarilor la arta plastica. Jocurile utilizate sunt urmatoarele: - jocurile populare Culorile, Dracul schiop, Mesterii populari, avand urmatoarele obiective: cunoasterea culorilor si a nuantelor de culori; aplicarea lor corecta in lucrarile practice; Reguli de joc: copiii trebuie sa numeasca corect culoarea.

Desfasurarea jocurilor (vezi anexele). Acele activitati ii captiveaza pe copii, la care pedagogul impreuna cu copii parca pentru prima data descopera necunoscutul pentru dansii, dar de demult cunoscut lui ca ceva nou si pentru el. Pentru pedagog este important sa poata vedea faptele cunoscute, de fiecare data in mod nou, insufletirea in munca pedagogului este rezultatul cunoasterii tot mai profunde a obiectului, iar pe de alta parte - a studierii tot mai profunde a cerintelor intelectuale ale copiilor.

A. S. Macarenco aprecia inalt capacitatea pedagogului de a visa impreuna cu copiii, de a-i pasiona prin visul sau, de a-i ajuta sa vada bucuria de maine. Imaginatia este unul din indicii dupa care I. P. Pavlov ii raporta pe oameni la tipul artistic sau ganditor. Desenand, copiii opereaza in special cu imagini (vizuale, auditive, motorii). Aceasta vorbeste despre rolul mare in activitatea lui, a primului sistem de semnalizare, a reflectarii plastice, a lumii. Gandirea plastica insa, este doar o parte a gandirii artistice.

Creatia este strans legata cu insusirile personalitatii (caracterul, capacitatile, interesele), este nivelul superior al cunoasterii si nu se poate produce fara acumularea prealabila a cunostintelor.

In variantele de abordare si analiza a creativitatii putem delimita trei directii: accentuarea produsului creator; accentuarea procesului creator; accentuarea personalitatii creatoare.

Tratand creativitatea ca produs ne referim la ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Dezvoltarea Capacitatilor Creative La Activitatea De Desen Cu Copiii De Varsta Prescolara
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 614 cuvinte
Nr caractere:
8 737 caractere
Marime:
9.19KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Psihologie
Predat:
la gimnaziu
Sus!