Devianțe sociale

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Devianta este o notiune larg utilizata in psihologia sociala, in sociologie si criminologie, aceasta notiune desemnand in sensul sau cel mai general indepartarea sau abaterea indivizilor fata de normele si valorile sociale.

In orice societate, comportamentul deviant acopera o mare varietate de tipuri mergand de la comportamentul excentric, definit prin gesturi insolite dezordine comportamentala, pana la comportamente disfunctionale, aberante si delicvente, inscrise in aria patologica a tulburarilor psihice. In functie de aceasta varietate a comportamentelor J. Fichter face o distinctie intre devianta pozitiva, prin care individul se abate de la stereotipurile conformitatii si adopta creativ norme si valori superioare si devianta negativa, care se caracterizeaza prin incalcarea si refuzarea indicatiilor normelor medii.

trece din cand in cand peste reguli, dar aceasta are un caracter temporar, astfel persoana ramanand una acceptata din punct de vedere social si exista devianta secundara care apare la persoanele ce accepta devianta ca rol, fapt ce comporta consecinte asupra identitatii sale sociale si asupra conceptului de sine.

Caracteristicile fenomenului de devianta sociala Relativitatea normelor, antreneaza prin relativitatea criteriilor, distinctia dintre drept si nedrept; deci o relativitate a deviantelor in acest sens, pentru a nu crea confuzie, trebuie facute unele distinctii : un act va fi condamnat daca are loc intr-o anumita situatie si nu va fi condamnat in alte imprejurari un act va fi sau nu deviant in functie de statutul sau rolul social al autorului devianta va depinde de contexul normativ in care apare Relativismul normelor si valorilor depinde de fiecare societate.

Categorii de devianta M. Cussen face o lista aproximativa in acest domeniu impartita in sapte categorii a. Infractiunea si delictele cuprinzand : omorurile, furtul, violul, delicventa juvenila b. Sinuciderea c. Consumul de droguri cu implicatiile dezorganizate de factura psiho-sociala d. Conduitele sexuale deviate includ : prostitutia, homosexualitatea, lesbianismul, pornografia.

e. Deviantele religioase care prin atitudini fanatice antreneaza unele secte religioase, erezii, vrajitorii. f. Bolile mentale au fost si ele analizate din punctul de vedere al abaterii de la normele sociale g. Extremismul politic.

h. Handicapurile fizice.

Tulburari de conduita la adolescenti La adolescent crima este mai rara. In aceste cazuri rare, omorul din neglijenta, accidental este mai des.

Cu implicatii dintre cele mai grave, in tulburarile de comportament este furtul.

In ontogeneza timpurie, furtul se manifesta sub o forma incipienta, prin insusirea fortata sau brutala a jucariei partenerului, ca mai tarziu sa ia forma insusirii obiectului dorit pe furis cu o nuanta de lasitate. Studiile din domeniul psihologiei delicventei juvenile evidentiaza faptul ca la baza majoritatii furturilor se afla un sentiment de frustrare cu pronuntate note ...

Bibliografie:

E.Verza ,,Psihopedagogie''

M.Miclea/T.Podar,,Introducere in psihologie''

E.Durkhein ,,Despre sinucidere''

Ana-Maria Luca ,,Satanismul''

G.Vladutescu ,,Intrebari si raspunsuri la

problemele tinerilor de educatie ateista''

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Deviante Sociale
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
3 279 cuvinte
Nr caractere:
19 270 caractere
Marime:
21.45KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Psihologie
Tag-uri:
societate, deviante
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Sus!