Dependența copiilor de tehnologie, substrat al violenței în școli

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1. INTRODUCERE.

Am ales aceasta tema, deoarece consider ca violenta in scoli este determinata de dependenta copiilor de tehnologie, acest aspect determinand incapacitatea de integrare sociala a acestora, copiii fiind vulnerabili si totodata captivi intr-o lume virtuala plina de pericole.

Tehnologia este parte din viata noastra, avand instrumentele necesare pentru a oferi informatii si pentru a ne ajuta in diverse situatii, totusi, ea isi pune din ce in ce mai mult amprenta asupra societatii in care traim dar mai ales asupra copiilor a caror atentie e absorbita de diverse activitati de actualitate, insa care ii supun la asumarea precoce de scene de violenta si toate acestea, cu acordul asumat al parintilor care sunt prea ocupati intr-o lume in care omul este programat sa desfasoare o lista interminabila de activitati.

Copiii si adolescentii lumii in care traim au devenit dependenti de dispozitive mobile si se dezvolta si cresc online alaturi de tablete, console de jocuri si telefoane de ultima generatie,toate acestea ducand uneori la dezvoltarea de comportamente agresive ca urmare a jocurilor sau filmelor la care au acces. Timpul liber este monopolizat de iPad-uri sau smartphone-uri iar in loc sa iasa la aer si sa socializeze cu cei de varsta lor, multi sunt prizonieri ai lumii virtuale, o lume in care pericolele sunt mai aproape de ei decat isi imagineaza orice parinte.

2.ARGUMENT TEORETIC.

In cartea ,,Copiii in epoca dependentei de tehnologie. Noile dispozitive digitale si riscurile utilizarii lor excesive,, scrisa de Lucy Jo Palladino, este relatat despre dispozitivele de tehnologie din zilele noastre care au ajuns sa fie magneti in atentia involuntara a copiilor, adolescentilor si chiar a adultilor.

Se ofera perspective si idei pentru a ajuta copiii sa descopere utilitatea folosirii tehnologiei dar si modul in care li se poate dezvolta autocontrolul prin folosirea atentiei voluntare in desfasurarea diverselor activitati si in invatare.

Se subliniaza importanta relatiei dintre parinti si copii, aspect important pentru determinarea copilului in a diminua treptat utilizarea abuziva a tehnologiei, punandu-se accent pe responsabilitatea parintilor pentru determinarea acestora la o uitilizare minima bazata strict pe necesitatea reala de cunoastere si la o gestionare buna a timpului si luarea de decizii responsabile in ceea ce priveste tehnologia.

Copiii care isi petrec timpul jucand diverse jocuri pe calculator, tableta sau telefon si care nu traiesc o viata normala, cu plimbare, alergare, lectura, sunt predispusi la un comportament violent indus de aceste jocuri,totodata le este diminuat simtul compatimirii si a functiilor empatice. Cu cat in joc este mai multa violenta, cu atat mai mult le este anulat simtul compatimirii, le este anulata reactia la suferinta celui de langa ei.

In cartea ,,Violenta in scoala.Ajuta-ti copilul sa-i faca fata,, scrisa de Catherine Depino, ne sunt prezentate strategii in invatarea copiilor pentru anticiparea intentiilor copiilor agresivi, modalitati de a determina copiii agresivi sa renunte la ideea de agresivitate fatade ceilalti, modalitati de a nu da importanta si de a nu raspunde jignirilor, de a nu se simti intimidati de alti copii care isi doresc asta, modalitati de a nu se lasa intimidati pe retelele de socializare si pe internet in general si totodata sfaturi pentru parinti in vederea gestionarii corecte a acestor situatii.

Bibliografie:

1. Catherine DePino, 2013, Violenta in scoala.Ajuta-ti copilul sa-i faca fata. (Who Says Bullies Rule? Common Sense Tips to Help Your Kids Cope, Rowman & Littlefield Education, Lanham, Maryland U.S.A.), editura Trei

2. Lucy Jo Palladino, 2015, Copiii in epoca dependentei de tehnologie. Noile dispozitive digitale si riscurile utilizarii lor excesive. (Parenting in the Age of Attention Snatchers: A Step-by-Step Guide to Balancing Your Child's Use of Technology), editura Polirom

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Dependenta copiilor de tehnologie, substrat al violentei in scoli.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 274 cuvinte
Nr caractere:
6 009 caractere
Marime:
26.86KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 2 P.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Psihologie
Predat:
la liceu
Sus!