Delicvență Juvenilă

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Delicventa juvenila este o forma a comportamentului deviant.

La nivelul cunostintei comune, comportamentul deviant rezida in formele de conduita aflate in discordanta cu valorile si normele unui anumit sistem socio-uman. Delicventa formeaza una din speciile fenomenului de devianta cu mari implicatii pentru individ si colectivitate. Dreptul penal da o definitie clara actului delincvential (infractiuni) punand accent pe caracterul socialmente periculos al faptei si pe vinovatie in savarsirea ei. Infractiunea este o fapta care prezinta pericol social, savarsita cu vinovatie si incriminata de legea penala. Raportarea la norme reprezinta mai mult un criteriu de clasare, intrucat nu expliciteaza cauzele comportamentului deviant, ci doar il discrimineaza de comportamentul normal, socialmente acceptabil.

Mentionam faptul ca punctul de vedere juridic si cel psihosocial in aprecierea deviantei sociale, inclusiv a fenomenului delincvential, nu se suprapun intocmai. Mira y Lopez (1959) arata ca intre conceptia juristului si conceptia psihologului exista de multe ori aceeasi diferenta de criterii pe care o intalnim intre familia unui bolnav si medic. Din punct de vedere al psihologului, solutia adoptata de un delincvent, prin caracterul sau dissocial sau antisocial, reprezinta doar un epilog, pregatit de mult, fiind un rezultatul perturbarii sau al rasturnarii raporturilor obisnuite, socialmente acceptabile, dintre individ si colectivitatea in sanul careia traieste. Pentru a intelege si a explica un delict inseamna ai determina valoarea necunoscutelor ecuattiei responsabile de conduita individului in situatia delictuasa.

Sub aspect sociopsihologic, factorul comun al delincventilor este ca subiectii din aceasta categorie dau dovada de nonconformare la modul social, au un comportament deviant de la normele socio-morale, in sensul ca isi realizeaza unele scopuri si aspiratii pe cai sociale neacceptabile. Punctul de vedere juridic trebuie completat cu punctul de vedere psihosocial, deoarece el permite nu numai o intelegere mai aprofundata a delincventei, ci permite o mai adecvata tratare a delincventilor pentru a facilita reinsertia lor sociala, precum si o actiune mai sistematica, multi si interdisciplinara, in directia prevenirii recidivelor si, in directia profilaxiei deviantei sociale. A introduce punctul de vedere psihologic alaturi de cel social, etic, pedagogic, juridic, medico-psihiatric inseamna a studia in toata complexitatea sa acestui tip de comportament deviant.

Punctul de vedere psihologic are in vedere omul concret, al carui comportament este determinat de modul in care el exista si actioneaza in mediul ambiant fizic si social, de modul cum el cugeta asupra acestui mediu si-l evalueaza, precum si de mediul cum omul percepe si se evalueaza pe sine in raport cu altii si cu mediul sau.

Abordarea stiintifica a delincventei juvenile trebuie facuta de pe pozitiile determinismului probabilist aplicat in psihologie, conform caruia ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Delicventa Juvenila.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 507 cuvinte
Nr caractere:
8 460 caractere
Marime:
12.19KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Psihologie
Tag-uri:
delicventa, tineri
Predat:
la liceu
Sus!