Culoarea în Viața Noastră

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Universul psihologic al culorilor

Culoare si afectivitate. Efectele psihologice ale culorilor

Culoarea, aceasta fermecatoare însusire a tuturor lucrurilor, constitue una din componentele importante nu numai ale echilibrului ambiantei interioare a locuintei, ci si a starii noastre afective. O culoare este cu atât mai calda cu cât se apropie mai mult de rosu, si cu atât mai rece cu cât este mai dominant albastrul. Culorile închise induc stari depresive, descurajante, cele prea vii sunt obositoare, iar culorile deschise înveselesc. Tot culoarea este cea care ne face bucurosi, deschisi, comunicativi, sociabili sau, dimpotriva, tacuti, interiorizati, meditativi.

Culorile au putere de influentare asupra starii fiziologice a organismului, proceselor psihice si starii noastre afective, lucru dovedit printr-o serie de cercetari stiintifice. De exemplu, un mediu înconjurator prea monoton si rece, din punct de vedere coloristic, induce o crestere a tensiunii nervoase, o stare de iritare permanenta, pe când alegerea cu discernamânt a culorilor creeaza o stare de buna dispozitie si optimism. Cunoasterea caracteristicilor afective ale culorilor permite realizarea de aranjamente coloristice placute ochiului, care sa contribuie la crearea unor stari de confort fizic si psihic în locuinte.

În continuare, sunt prezentate efectele psihologice ale principalelor culori, precum si semnificatia psiho afectiva a acestora. ROSU: Efecte psihologice: culoare foarte calda, stimulator general, excita, irita, provoaca, incita la actiune, îndeosebi în plan psihomotor, stimulator intelectual, nelinistitor, senzatie de apropiere în spatiu, excitare, aprindere, însufletire, activare, mobilizare, faciliteaza asociatiile mintale de idei. Semnificatie psihologica si rezonanta afectiva: se caracterizeaza ca “forta vointei”, specifica tipului activ, excentric, ofensiv- agresiv, autonom, locomotor, competitv, operativ, exprima dorinta, excitabilitate, dominanta, erotism.

PORTOCALIU: Efecte psihologice: optimism, veselie, culoare calda, stimulator emotiv, senzatie de apropiere puternica, culoare sociabila, este mai activa decât galbenul; impresie de sanatate si optimism; în cantitati si pe suprafete mari pare dulceag si iritant. Semnificatie psihologica si rezonanta afectiva: se caracterizeaza ca “forta vointei”, specifica tipului activ, excentric, ofensiv- agresiv, autonom, locomotor, competitv, operativ, exprima dorinta, excitabilitate, dominanta, erotism.

GALBEN: Efecte psihologice: caldura, intimitate, satisfactie, admiratie, înviorare; culoare calda si dinamica; culoarea cea mai vesela, stimuleaza vederea; calmant al psihonevrozelor, senzatie de apropiere în spatiu, stimuleaza si întretine starea de vigilenta, sporeste capacitatea de mobilizare si concentrare a atentiei, predispune la comunicativitate. Privita mult timp, culoarea galbena da senzatia de oboseala, dar în tonuri palide este suportabila. Semnificatie psihologica si rezonanta afectiva: exprima spontaneitate si este caracteristica pentru tipul activ, proiectiv, expansiv, investigativ si cu un nivel ridicat de aspiratie. Exprima variabilitate, aspiratie, originalitate, veselie.

VERDE: Efecte psihologice: liniste, buna dispozitie, relaxare, meditatie, echilibru, contemplare, abundenta de asociatii mintale, de idei; culoare rece, placuta, odihnitoare, linistitoare si calmanta; impresie de prospetime; faciliteaza deconectarea nervoasa; senzatie de departare în spatiu. Semnificatie psihologica si rezonanta afectiva: exprima “elasticitatea vointei”, concentrare, siguranta, introspectie, persistenta, îndrazneala, abstinenta, autoevaluare. Caracterizeaza tipul pasiv, defensiv, autonom, retinut, posesiv.

ALBASTRU: Efecte psihologice: culoare foarte rece, odihnitoare si linistitoare, îndeamna la calm si reverie, predispozitie la concentrare si liniste interioara; în exces conduce la depresie; seriozitate, tendinta de evocare, spatialitate, îngaduinta, pace, dor, nostalgie; favorizeaza dezvoltarea proceselor de inhibitie si de încetinire a ritmului activitatii; senzatie de departare în spatiu, distanta, infinit si meditatie. Semnificatie psihologica si rezonanta afectiva: se caracteriteaza prin “profunzimea trairilor si sentimentelor”; caracteristic pentru tipul concentric, pasiv, senzitiv, perceptiv, unificativ; exprima liniste, satisfactie, tandrete, iubire si afectiune.

VIOLET: Efecte psihologice: culoare rece, nelinistitoare si descurajatoare; stimuleaza, efect contradictoriu: în acelasi timp atractie si îndepartare, optimism si nostalgie, senzatie de apropiere foarte mare în spatiu, culoare ce da o senzatie de gravitate. Semnificatie psihologica si rezonanta afectiva: tristete, melancolie.

NEGRU: Efecte psihologice: retinere, neliniste, depresie, introversie, înduiosare, impresie de adâncime, plinatate si greutate. Semnificatie psihologica si rezonanta afectiva: deces, tristete, doliu, sfârsit, singuratate, despartire, moarte.

ALB: Efecte psihologice: expansivitae, usurinta, suavitate, robustete, puritate, raceala; este obositor prin stralucirea ce prezinta datorita capacitatii de reflexie totala a luminii. Semnificatie psihologica si rezonanta afectiva: pace, împacare, liniste, inocenta, virtute, castitate, curatenie, sobrietate.

Observații:

Referat la Psihologia Personalitatii - Colegiul National “Vasile Alecsandri”

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Psihologie - Culoarea in Viata Noastra.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
6 223 cuvinte
Nr caractere:
32 832 caractere
Marime:
27.22KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Psihologie
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Profesorului:
Catalin Dartu
Sus!