Creativitatea și inteligența emoțională

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Cartea ,,Creativitatea si Inteligenta emotionala" este o carte aparuta la Editura Polirom in 2004 si se adreseaza in special studentilor la psihologie, pasionatilor de psihologie si de asemenea celor care doresc sa gasesca raspunsuri la anumite intrebari si sa-si imbogateasca bagajul de cunostinte.

Autoarea cartii este Mihaela Roco, profesor universitar doctor la Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei a Universitatii din Bucuresti, titulara a cursurilor de Psihologia Creativitatii si Psihologia Religiei. De asemenea este cercetator stiintific principal la Institutul de Psihologie al Academiei Romane, lucrand la proiecte de cercetare privind creativitatea si psiholgia religiei.

In primul capitol al lucrarii, autoarea defineste termenul de creativitate asociindu-l cu alti termeni: inspiratie, talent, supradotare, geniu, imaginatie sau fantezie creatoare. Acest termen poate fi definit prin sute de modalitati. Psihologii sustin in general ca a fi creativ inseamna a crea ceva nou, original si adecvat realitatii.

Tot in acest capitol se prezinta teoriile recente ale creativitatii, teorii precum cele ale lui Robert W. Weisburg, H. Gardner, M. Csikszentmihalyi si a altora regasindu-se in acest capitol.

Una dintre cele mai interesante teorii este cea a lui H. Gardner. Acesta se opreste la studiul vietii si actiunilor unor personalitati creatoare cu realizari remarcabile, de necontestat: Freud, Einstein, Picasso, Stravinski si altii. El analizeaza creativitatea pe mai multe niveluri: nivelul subpersonal (substratul biologic- inzestrarea genetica, structura si functiile sistemului nervos etc.), nivelul personal ( grupeaza factorii individuali ai personalitatii creatoare ), nivelul intrapersonal ( se refera la domeniul in care lucreaza si creeaza un individ ) si nivelul multipersonal ( acesta se refera la contextul social in care traieste un individ creator).

Urmatorul capitol cuprinde teoria neurobiopsihologica a creativitatii, fiind cea mai complexa din teoriile creativitatii. Conform autorilor acestei teorii, in procesul de creatie sunt ,,implicate atat analiza cat si sinteza, atat imaginea cat si cuvantul, atat constientul cat si subconstientul, atat planul concret cat si cel abstract.

De asemenea se face o analiza amanuntita a creierului uman si a proceselor care au loc in timpul actiunii creatoare, capitolul sfarsindu-se prin teste si exercitii care implica stimularea zonelor cerebrale mai putin disponibile individului si antrenarea modului de gandire cel mai putin preferat.

Cea de-a doua parte a cartii este consacrata inteligentei emotionale. Mihaela Roco da mai multe definitii termenului. Una dintre acestea defineste inteligenta emotionala ca fiind capacitatea de a intelege si de a actiona inteligent in cadrul relatiilor interumnae.

Un subcapitol interesant este cel care face referire la concluziile unei cercetari cu privire la inteligenta emotionala la romani. Studiul s-a facut pe un lot de 500 de studenti cu varsta cuprinsa intre 18 si 22 de ani. Valoarea medie, in procente a studentilor, a fost de 35,7, interesant fiind faptul ca EQ-ul fetelor a fost semnificativ mai mare decat cel al baietilor. EQ-ul cel mai mic l-au avut studentii de la facultatea de fizica, iar cel mai mare cei de la facultatea de psihologie.

Acest capitol se incheie prin teste si exercitii aplicative, printre care teste pentru stabilirea coeficientului de inteligenta emotionala ( pentru adulti si pentru copii ), exercitii pentru sondarea satisfactiei profesionale si exercitii pentru evaluarea fenomenelor care provoaca discomfort psihic.

Ultimul capitol al acestei carti este rezervat exclusiv testelor, exercitiilor si jocurilor creative. Acest capitol cuprinde teste de imaginatie si creativitate, chestionar de atitudini creative, chestionar de motivatie profesionala.

In concluzie pot afirma ca am citit cu entuziasm aceasta carte ( in special capitolul de exercitii) si ca punctul forte al acestei lucrari este faptul ca este completa si foarte complexa, autoarea reusind in paginile acestei carti sa surpinda toate unghiurile acestui subiect.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Creativitatea si inteligenta emotionala.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
688 cuvinte
Nr caractere:
3 562 caractere
Marime:
11.80KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Psihologie
Tag-uri:
creativitate, inteligenta, emotii, psihologie
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Filologie
Sus!