Conditiile Psiho Pedagogice De Dezvoltare A Capacitatilor Creative La Varsta Prescolara

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Investigatiile realizate de diferiti specialisti (J. Piajet, David Ausubel, Hans Aebli, Teresa Engelman, Ion Berca, Robert Gagne, Ion Danila, Siminica Sova, Ioan Suretu etc) sustin ca conditia fundamentala pentru randamentul scolar este caracterul constient al invatarii.

O modalitate de pregatire pentru activitatea de invatare constienta in prescolaritate este activitatea verbal-artistica. Ea corespunde particularitatilor de varsta a prescolarilor si sustine curiozitatea lor.

Descrierea a celor observate in natura este si ea o activitate verbal-artistica care are drept suport cuvantul si frumosul, artisticul din natura. Analiza elementara a unui tablou, lectura imaginilor, interpretarea unui cantec pentru copii este de asemenea o activitate artistica, dezvolta spiritul de observatie, il obisnuieste sa auda, sa vada, sa simta si sa explice, il familiarizeaza frumosul.

Problema invatamantului prescolar este discutata pe parcursul ultimelor secole (XIX - XX). Savantii nu au ajuns inca la un raspuns definitiv. Jean Piajet sustine ca: Toate conduitele comporta un aspect innascut si unul dobandit, dar nu cunoaste unde se afla frontiera dintre ele, ceea ce ne permite sa afirmam ca savantul recunoaste si apreciaza etapa invatamantului prescolar, in care copiii dobandesc, achizitioneaza cunostinte si isi formeaza competente, atitudini, comportamente.

Invatarea in ciclul primar se intemeiaza pe achizitiile spontane ale prescolaritatii. Practica de instruire dovedeste ca o achizitie noua se cladeste pe un sistem de cunostinte, competente sedimentat deja, si nu pe teren gol. Audierea si repovestirea povestilor, memorizarea si recitarea versurilor, insusirea proverbelor, zicatorilor, ghicitorilor, si utilizarea lor in vorbire, arta plastica, comunicarea sunt momente necesare ale procesului de formare a personalitatii in devenire. Acestea si alte abilitati obtinute la varsta prescolara prin intermediul activitatii artistice (desen, modelare, aplicatie, construire, lucru manual) permit copilului sa deprinda la debitul scolar anumite competente care la randul lor devin o garantie a integrarii sociale si o conditie a dobandirii performantei lingvistice, artistice plastice.

dezvolta sensibilitatea; serveste drept sursa principala de transmitere a experientei sociale, si a cunostintelor; contribuie la formarea competentelor si atitudinilor, la realizarea obiectivelor educatiei estetice, intelectuale si morale; include elemente spirituale si comportamentale in personalitatea copilului; serveste drept suport pentru achizitionarea valorilor sociale, nationale si general umane, morale, stimuland actiunile creative ale prescolarilor si elevilor mici. Un obiectiv major al activitatii literar artistice este dezvoltarea creativitatii verbale si artistico plastice.

Creativitatea si elementele ei.

Exista multiple posibilitati de formare a unei personalitati creative. Consideram ca una dintre cele mai eficiente in varsta prescolara ...

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
3 686 cuvinte
Nr caractere:
20 525 caractere
Marime:
18.89 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Psihologie
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Conditiile Psiho Pedagogice De Dezvoltare A Capacitatilor Creative La Varsta Prescolara
    • Referat.doc
Predat:
la gimnaziu
Te-ar putea interesa și:
Psiho-pedagogia contemporana evidentiaza cateva etape ale procesului de creatie. 1. Etapa de...
Etapa de iluminare este acel moment fericit cand omul gaseste solutia. Poate sa vada opera in...
Asigurarea succesului la invatatura al copiilor in functie de potentialul lor biologic si psihic,...
Asigurarea succesului la invatatura al copiilor in functie de potentialul lor biologic si psihic,...
STABILIREA NIVELULUI DE DEZVOLTARE A CAPACITATILOR CREATIVE LA COPIII PRESCOLARI Am efectuat...
Sus!