Conceptul De Persoana

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Deriva de la cuvantul latinesc persona care inseamna masca, rolul actorului, personaj cu sens de valoare sociala, politica, economica, este un concept cadru, deci persoana se refera la exteriorul omului, la masca la rolul pe care-l jucam ptr. alti oameni. Persoana este redusa la o categorie sociala, latura psihologica este redusa; Gordon Allport a trecut in revista 50 de definitii diferite. El spune ca persoana are un continut intern propriu si a elaborat urm. definitie; Persoana reprezinta organizarea dinamica a sistemelor psiho-fizice care determina o adaptare originala -dobandite de individ -organizarea acestor dispozitii individuale -ierarhizarea dispozitiilor -organizarea adaptiva care dispune de unicitate si irepetabilitate Componenta psihica interna a persoanei: -latura intelectuala reprez. de toate procesele de conoastere -latura dinamico-energetica reprez de temperament, afectivitate, motivatie -latura proiectiva reprez din trebuinte, dorinte, scopuri -latura instrumentala efectorie reprez. de aptitudini, priceperi, deprinderi. 1. caracterul integral pe care il capata 2. unitatea 3. sinteza acestor comportamente Personalitatea deci persoana inseamna individul uman concret pe cand personalitatea presupune o colectie de insusiri sau calitati, tipuri de baza care pleaca de la presopozitia ca oamenii pot fi grupati in grupuri si tipare. Raymond Catell a realizat o analiza factoriala, ca metoda a folosit analiza dupa lexiuri ajungand la 17490 de trasaturi, apoi le-a redus la 171, le-a grupat in 35 de manunchi de trasaturi care corelau in interior numindu-le insusiri de suprafata, dupa care a ajuns la 12 factori de profunzime (suspiciune, incredere, conservatorism) CA situatii nu apare modificari de conduita in anumite situatii 2. Influenta fact. soci-culturali asupra perceptiei Suporta influente din paretea; -experientei trecute -apartenentei la grup; normele socio-culturale Date etnologice Malinovski si Trobiandais au facut cercetari referitoare la asemanarile dintre copii si parinti ajngand la concluzia ca: asemanarea copiilor cu tata este naturala presupusa si afirmata pe cand asemanarea cu mama nu exista, normele sociale spun ca fratii nu seamana cu ei, ambii seamana cu tata.

Etnologul J. F LIPS a pus in evidenta influenta reglatoare de norme asupra perceptiiei individului; notiunea de comunitate era suprema (insigna de sef il caracteriza ci nu figura pusa pe harte) WALLIS a constatat variatii ale perceptiei culorii care se produc sub inluenta terminologiei la tribul Ashantis, ei aveau incapacitatea de a recunoaste o serie de culori deoarece tribul nu avea denumiri distincte decat ptr. rosu, negru si alb dandu-si seama ca are o origine lingvistica.

Margaret Mead antropolog a facut cercetari la o populatie care vedeau galbenul, olivul bleuul lavanda ca varietatati ale aceleasi culori adica albastru Concluzii; sistemul de culori prin care este conceptualizata lumea vizulal depinde ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
590 cuvinte
Nr caractere:
3 726 caractere
Marime:
8.58 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Psihologie
Tag-uri:
persoane, oameni
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Conceptul De Persoana
    • Referat.doc
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
1. Conceptul de persoana juridica Pentru dreptul civil persoana juridica este un subiect...
INTRODUCERE Guvernare corporativa este ramura economiei care studiaza modul in care companiile...
1.1. Definirea fenomenului Intampinam dificultati in ceea ce priveste definirea conceptului de...
Infractiunea poate fi savarsita de o persoana sau de mai multe. Explicatia cooperarii mai multor...
Intr-o economie de piata reala si echilibrata, caracterizata printr-o productie de masa si oferta...
Sus!