Concepția despre sine

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Cum poti sa stii cine esti?poate parea o intrebare fara rost,dar acest sentiment al sinelui este un element fundamental pentru viata noastra.

Conceptia despre sine reprezinta ideea pe care o ai despre tine insuti si despre cine esti. Daca nu am avea o conceptie despre sine,ne-ar fi foarte dificil sa luam decizii in legatura cu ce avem de facut.si ne-ar fi chiar si mai dificil sa interactionam cu alte persoane.de fiecare data cand spui "eu", iti formezi conceptia despre sine:cunostintele si ideile pe care le ai despre tine insuti. conceptia despre sine inclue tot ceea ce stii sau crezi despre tine insuti-credintele,dorintele,sentimentele,chiar si imaginea despre tine pe care o prezinti celorlalti.Cu alte cuvinte,conceptia despre sine reprezinta modul intim de a te defini. Existenta conceptiei despre sine este legata de constientizarea sinelui si a celorlalti.Majoritatea copiilor achizitionaza in mod automat o asemenea constiinta:ea apare pe masura ce copilul interactioneaza cu membrii familiei si cu alte persoane intalnite si isi dezvolta si mareste competenta de a se descurca in lume.

Desi multi psihologi considera ca in timpul copilariei conceptia despre sine se dezvolta complet,exista chiar din frageda copilarie multe dovezi ca sugarul este,in mod clar,capabil sa se distinga pe sine de ceilalti.una din aceste dovezi o constituie aparitia limbajului reflexiv.Acesta preupune utilizarea pronumelor in mod adecvat. De exemplu,intr-o conversatie,un copil aude aproape intodeauna vorbindu-se despre el cu"tu".Cu toate acestea,curand,el invata sa se refere la el insusi in raport cu ceilalti folosind pronumele"eu". Daca incercam sa analizam aceasta regula, vom descoperi ca,de fapt,copilul opereaza o transformare complicata.o face totusi cu usurinta si naturalete.

Conceptia despre sine are mai multe laturi: latura obiectiva,pe care o numim imagine de sine;latura evaluativa,numita stima de sine; latura care descrie modul in care ai vrea sa fii,pe care o numim ideal de sine;latura legata de competentele si abilitatile tale,numita constiinta propriei eficiente;latura legata de felul in care te identifici cu grupurile sociale,numita identificare sociala si modul in care sentimentul de sine a fost modelat de contextul cultural in care ai crescut.

Imaginea de sine este alcatuita in esenta dintr-un set de descrieri despre cum esti. In ea sunt incluse informatii despre sinele corporal,precum greutatea,culoarea parului sau a ochilor Sunt informatii personale, ca de exemplu ceea ce iti place si ce nu , despre atitudinile tale.

Imaginea de sine se contureaza in parte din propria noastra experienta,dar rezulta si din modul in care ceilalti oameni se comporta fata de noi.Cooley(1902) considera ca noi dezvoltam un fel de"sine in oglinda",o imagine de sine bazata pe modul in care credem ca ne vad ceilalti.Aceasta inseamna ca imaginea de sine este puternic modelata de reactiile celorlalti,ca si de propriile noastre cunostinte.Multi alti cercetatori,ca de exemplu Mead(1934),accentueaza de asemenea faptul ca imaginea de sine este foarte puternic influentata de contextul social si de modul in care ceilanti reactioneaza fata de noi.O parte a motivului pentru care reactiile celorlalti ne influenteaza atat de mult se datoreaza faptului ca imaginea de sine este foarte strans legata de o alta latura a conceptiei despre sine-stima de sine.

Conceptia despre sine nu este chiar obiectiva.ea include si o latura evaluativa,numita stima de sine.Procesul"evaluarii" presupune cantarirea si judecarea valorii.poti fi ,de exemplu,mandru ca esti bun la matematica.Exista o descriere obiectiva aici-esti capabil sa rezolvi probleme de matematica fara dificultati,iar aceasta tine de imaginea de sine.Exista insa si o evaluare :a fi bun la matematica reprezinta ceva pentru care esti apreciat si deci mandru,astfel,ea devine o parte a stimei de sine.

Coopersmith(1968) a studiat stima de sine la un numarr de baieti americani cu varste cuprinse intre 10 si 12 ani. El a descoperit ca baietii cu un nivel inalt al stimei de sine tindeau sa fie activi,sa se exprime si,urmarindu-le evolutia in timp,probabilitatea de a avea succes era mai mare,baietii isi propuneau teluri mai inalte si aveau parinti suportivi,ei insisi cu expectatii si niveluri inalte ale stimei de sine contribuie la sanatatea mintala in multe feluri,incurajand oamenii sa realizeze mai mult si sa fie mai multumiti cu ceea ce au realizat.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Conceptia despre sine.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
2 208 cuvinte
Nr caractere:
11 191 caractere
Marime:
15.94KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Psihologie
Tag-uri:
sine, psihologie, concept
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Sus!