Componentele stilului de viață de lucru recreațional reacție la plăcere

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Stilul de viata include cateva componente prin care oamenii isi desfasoara aspectele majore ale vietii lor, componente cum ar fi: munca, recreerea, hranirea, solutionarea problemelor si altele. Conceptul stil implica mai degraba o structura decat un eveniment izolat. Componentele stilului de viata contsau astfel in tipologii generale de comportament. De exemplu, iesirea in mod frecvent cu prietenii indica un stil de viata inalt, din punct de vedere social.

Fiecare individ isi dezvolta un stil de viata in mare parte prin incercare si eroare. Oamenii incearca diferite actiuni si, de obicei adopta ca obiceiuri acele comportamente care confera cea mai mare reusita si satisfactie. Aceste comportamente pot fi grupate intr-un numar de structuri intrepatrunse, ceea ce creaza compnentele stilului de viata.

Fiecare componenta poate declansa un anume efect asupra catorva dimensiuni ale sanatatii persoanei.

Stilul de lucru. Modalitatile prin care individul produce, creaza si studiaza, se constituie in stilul de lucru. Unii indivizi sunt perfectionisti, ei luptandu-se pentru ca fiecare aspect al muncii sale sa fie perfect. Altii sunt mult mai preocupati de volumul muncii produse decat de calitate. Se considera ca munca fizica traditionala sta la baza longetivitatii si sanatatii. Astfel, cea mai mare parte a longevivilor sanatosi din Romania traiesc la tara. Alte tipuri de efort stimuleaza mintea si ajuta la mentinerea sanatatii intelectuale.

Stilul recreational. Modul in care indivizii isi aloca si isi consuma timpul liber stilul recreational afecteaza de asemenea multe dimensiuni ale sanatatii si bunei dispozitii. Oamenii se pot angaja in activitati recreationale care le asigura exercitii fizice, ii stimuleaza mental si, ii ajuta in intretinerea relatiilor cu ceilalti. Totusi, unele stiluri recreationale pot fi vatamatoare, chiar periculoase. De exemplu, accentuarea in mare masura pe competitie si agresiune poate deteriora relatiile sociale sau sa conduca la stres. Persoanele care isi petrec timpul liber consumand alcool sau droguri, vor intampina probleme severe de sanatatate fizica si sociala.

Stilul de reactie la placere. In ce mod se bucura o persoana de aparitia unei personalitati in viata sa? Cum asteapta o aceeasi persoana sa fie incantata de catre semeni? Lucrurile sunt facute pentru a-i face pe oameni sa se simta bine iar modurile in care ei percep placerea le definesc ceea ce sociologii numesc, stilul de incantare.

Unii sunt foarte darnici cu altii pe cand unii sunt foarte egoisti, fiind motivati doar fata de sine. Modul in care oamenii acorda sau primesc o incantare, le poate influenta sanatatea, pe toate aspectele sale.

Stilul de solutionare. Stresul este fara indoiala o parte din viata.

El poate fi pozitiv, atunci cand este asociat cu dezvoltarea umana (casatoria, promovarea in functie) sau, poate fi negativ, atunci cand este asociat unei pierderi (devalorizare financiara, dezacorduri cu rudele). Modul in care ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Componentele Stilului De Viata De Lucru Recreational Reactie La Placere
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 979 cuvinte
Nr caractere:
11 051 caractere
Marime:
116.05KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Psihologie
Predat:
la gimnaziu
Sus!