Clasificarea Orientarilor Metodologice Practici Metodologice

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Exercitiul de analiza critica a orientarilor metodologice implica si considerarea practicilor teoretice la care acestea s-au raportat si cu care de fapt au fost corelate.

In functie de metodologia utilizata si finalitatea practic-politica a discursului teoretic, Brian Fay restrange campul orientarilor teoretice in sociologie, reducandu-le la trei : pozitiviste, interpretative si critice.

Mircea Flonta distinge doua orientari metodologice dominante in stiintele sociale : - pozitia celor care afirma unitatea metodei stiintei si necesitatea de a orienta cercetarea in stiintele omului dupa criterii de rationalitate si stiintificitate degajate prin analiza metodei stiintelor teoretice ale naturii poate fi numita monism metodologic; pozitia celor ce sustin autonomia metodologica a disciplinelor sociale si istorice sau a unora dintre aceste discipline dualism metodologic. In functie de modul teoretic general aplicat in vederea explicarii sociale, Catalin Zamfir distinge intre strategia idealista si strategia materialista de analiza a societatii.

Cele doua tipuri de strategii explicative au implicatii metodologice distincte, generand moduri de abordare diferentiate. Cel mai adesea, strategia materialista se asocieaza cu ceea ce am putea numi practica metodologica obiectiva, iar strategia idealista cu practica metodolocica interpretativa.

operationalismul; empirismul; analiza structurala; analiza functionala; analiza sistemica; 2. 3 Practici metodologice interpretative: Sociologia interpretativa a lui Max Weber Pentru Max Weber sociologia este o stiinta care urmareste intelegerea interpretativa a actiunii sociale, pentru ca prin aceasta sa ajunga la explicarea cauzala a cursului si efectelor sale. Conceptele centrale ale acestei sociologii sunt actiunea sociala si intelegerea interpretativa.

Actiunea se refera la acel comportament uman care include semnificatii subiective investite de individul singular. Actiunea este sociala in masura in care semnificatia subiectiva investita de unul sau mai multi actori individuali este elaborata in functie de comportamentul celorlalti si este orientata relational.

Dupa Weber, termenul se poate referii mai intai la semnificatia efectiv existenta intr-un caz concret dat al unui actor particularsau la semnificatia medie sau aproximativa atribuita unei pluralitati date de actori; sau, in al doilea rand, la un tip pur, conceput teoretic, de semnificatie subiectiva atribuita unuia sau mai multor actori implicati intr-un tip de actiune.

Sociologul reconstruieste sensul care orienteaza actiunea actorului individual in raporturile acestuia cu altul prin elaborarea tipurilor ideale de actiuni rationale.

Tipul ideal este un construct mental, o utopie, pentru ca nu exista ca atare in realitate. Este un construct analitic care are atributul de ideal numai in sens strict logic.

Un tip ideal este format atat prin accentuare unilaterala a ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
469 cuvinte
Nr caractere:
3 193 caractere
Marime:
5.40 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Psihologie
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Clasificarea Orientarilor Metodologice Practici Metodologice
    • Referat.doc
Predat:
la gimnaziu
Te-ar putea interesa și:
Clasificarea orientarilor metodologice Brian Fay restrange campul orientarilor teoretice in...
Capitolul I Metodologia cercetarii : intre teorie si normativitate Intr-o forma sau alta,...
1. Metodologii de realizare a sistemelor informatice Metodologia este o colectie de proceduri,...
Epistemologia: o scurta incursiune Epistemologia - teoria cunoasterii - reprezinta o ramura a...
Metodologia cercetarii stiintifice juridice este o parte a stiintei juridice ce poate fi definita...
Sus!