Cercul de copii

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Denumirea utilizata de noi, si anume cercuri de copii, poate sa ridice semne de intrebare avand in vedere ca denumirea folosita curent este cea de cercuri de elevi.

S-a propus formularea de cercuri de copii din mai multe considerente, pe care le gasim suficient de semnificative, si anume: prin aceasta denumire se scoate in evidenta faptul ca cercurile de copii se deosebesc de cele din scoli.

cercurile artistice: cercul de etnografie si folclor, cercul de arte plastice, cercul de muzica, cercul de dans, cercul de teatru, cercul foto, cercul cineastilor, etc; cercurile de limbi moderne: cercul de limba engleza, cercul de limba franceza, cercul de limba italiana, cercul de limba spaniola, cercul de limba germana; cercurile aplicative: cercul de lagatorie de carti, cercul aplicativ de initiere in informatica, cercul prietenii stiintei, cercul de matematica practica, cercul de apicultura; cercurile tehnice: cercul de radio, cercul de aeromodelism, cercul de rachetomodelism, cercul de navomodelism.

Activitatile din cercurile de copii favorizeaza completarea instruirii scolare si a educatiei avand, in acelasi timp, efecte pozitive in privinta sprijinirii procesului de orientare profesionala iar pentru copiii institutionalizati ele reprezinta in plus un camp de exersare a relatiilor interpersonale si sociale.

Asemenea virtuti impun introducerea cercurilor de copii in campul de actiune educativa a persoanelor deficiente. Frecventa cercurilor ii aduce copilului sentimentul de utilitate sociala, valoare personala, de trezire a increderii in sine, de stabilire a unor contacte sociale si nu in ultimul rand, contributie la formarea unui grad de autonomie cat mai mare. Prin toate acestea se complecteaza cunostintele dobandite in activitatile din invatamant, activitati care au de cele mai multe ori un pronuntat caracter corectiv - compensator si terapeutic. Din punct de vedere al orientarii scolare si profesionale, activitatea in cercurile de copii contribuie la: depistarea aptitudinilor speciale; dezvoltarea aptitudinilor speciale si a motivatiei pentru un anumit domeniu de activitate; informarea copiilor in scop de orientare scolara si profesionala; formarea profesionala incipienta prin oferirea unor cunostinte si formarea unor priceperi si deprinderi cu specific profesional.

Spre deosebire de activitatea la clasa, activitatile din cercurile de copii prezinta cateva note specifice, dar care le fac mai avantajoase pentru formarea copiilor in spiritul profesiunilor omonime profilului cercului.

Astfel, putem aminti: posibilitati cu mult mai mari de tratare individualizata; baza tehnico-materiala adecvata obiectivelor instructiv-formative; selectia copiilor pentru fiecare cerc in functie de interese si apoi aptitudini speciale, selectia care chiar daca este spontana face sa se lucreze cu un material uman apt in fata solicitarilor din cerc; finalizarea practica a activitatilor din cerc face ca invatarea sa fie ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cercul de copii.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 335 cuvinte
Nr caractere:
13 479 caractere
Marime:
17.58KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Psihologie
Tag-uri:
Copii, psihologie
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Sus!