Cateva Caracteristici De Baza Ale Psihologiei Diferentiale

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In genere putem imparti modul de abordare a criteriilor in cadrul tipologiilor in doua mari categorii. Prima ar fi a macropsihologiei diferentiale in care am putea include tipurile diferentiate prin implicatiile zodiacale, fapt efectuat inca din timpuri foarte indepartate. Caracteristic pentru aceasta forma de tipologii (pentru ca sunt mai multe sisteme de tipologii zodiacale) este faptul ca implica in mod dominant influentele cosmice in destinul si caracteristicile tipologice diferentiale.

Nu mediul apropiat, ci cel Cosmic, spre deosebire de tipologiile din a doua categorie care considera structura de suport ereditatea cu o mai mare sau mai mica influenta a mediului terestru de existenta. Aceasta a doua categorie de tipologii are variante numeroase. Ar mai putea fi impartite numeroasele tipologii existente dupa alte criterii, cum ar fi determinarea caracteristicilor diferentiale, dupa caracteristici complexe functionale, cum ar fi caracterologiile cerebrofunctionale logice sau scriptice, tipologii endocrinologice sau embriogenetice si dupa implicatia in determinarile tipologice a caracteristicilor morfologice. Si acestea s-ar imparti nu numai in combinatii de diferite feluri cu primele, dar si prin combinatii morfologice totale (intreaga structura corporala) si partiale, adica de implicare in structura analitica tipologica a unei parti a corpului considerata reprezentativa, cum ar fi fata, mainile sau ochii. Noi vom folosi aceasta din urma clasificare in capitolele prin care vom prezenta tipologiile mai importante diferentiale.

Este important sa semnalam de la inceput ca psihologia diferentiala dispune de o uriasa rezerva de termeni ai domeniului, ce au conotatii specifice.

Psihologia naiva a alimentat permanent aceasta rezerva, dar si necesitatea de a conferi termenilor o mai clara delimitare semnificativa. Analiza diferentiala este de fapt o capacitate disponibila fiecarui om in procesul interrelatiilor curente si in limbajul latent implicat in conduite si in CNV (comunicarea nonverbala). Fiecare om foloseste aceste forme de analize si le perfectioneaza mereu in decursul vietii. Analiza conduitelor de tot felul este disecata, mai ales, din punctul de vedere al semnificatiilor pe care le implica. In aceasta analiza se evalueaza atitudinile generale, relaxate si binevoitoare, civilizate, calde sau distantate, aspecte ale distantelor proxemice si ale manifestarilor acestora. E vorba de formele de distante psihologice, de exprimari psihologice prin ele. In acest sens, Edgar Hull a specificat existenta a patru forme de distante. Prima forma de distanta se numeste distanta intima sau atingerea in care se manifesta sentimente puternice, cum ar fi afectiunea (maternala, paternala sau chiar sexuala). O a doua forma de distanta interpersonala e distanta personala, prin care se manifesta o forma de colegialitate, prietenie, etc. Aceasta este distanta la care se afla persoane care au sa-si spuna si comunice lucruri ce le intereseaza in mod mai ...

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
3 036 cuvinte
Nr caractere:
16 917 caractere
Marime:
12.56 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Psihologie
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Cateva Caracteristici De Baza Ale Psihologiei Diferentiale
    • Referat.doc
Predat:
la gimnaziu
Te-ar putea interesa și:
Domeniul psihologiei diferentiale este de mare interes si se contureaza ca o preocupare de prim...
Spre sfarsitul secolului al XIX-lea, odata cu dezvoltarea primelor laboratoare de psihologie a...
Tema 1 EREDITATE SI PERSONALITATE 1.1. Constitutie fizica si personalitate 1.2. Transmiterea...
CAPITOLUL I BAZELE TEORETICO-METODOLOGICE ALE PSIHOLOGIEI PERSONALITATII 1.1. Obiectul...
INTRODUCERE Exista mai multe discipline care sunt corelate cu psihologia varstelor si care...
Sus!