Caracterul Definitii Ale Caracterului Atitudinea

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Temperamentul si caracterul sunt doua notiuni diferite care nu trebuiesc confundate. In timp ce temperamentul se refera la insusiri ereditare ale individului, caracterul vizeaza suprastructura morala a personalitatii, calitatea de fiinta sociala a omuluo. In opinia lui Allport de cate ori vorbim despre caracter emitem o judecata de valoare si implicam un standard moral.

Etimologic, termenul de caracter provine din greaca veche si inseamna tipar, pecete si cu referire la om, sisteme de trasaturi, stil de viata. Caracterul de fapt inseamna o structura profunda a personalitatii, care se manifesta prin comportament, care pot fi usor de prevazut.

Pentru a cunoste caracterul ciuva trebuie sa incercam sa raspundem la intrebarea fundamentala De ce, sa ne intrebam in legatura cu motivele, si valorile ce fundamenteaza comportamentul cuiva.

Andrei Cosmovici subliniind doua dimensiuni fundamentale ale caracterului una axiologica, orientativ-valorica, alta executiva, voluntara- afirma: Caracterul este acea structura care exprima ierarhia motivelor esentiale ale unei persoane, cat si posibilitatea de a traduce in fapt hotararile luate in conformitate cu ele. In opinia lui Taylor caracterul este gradul de organizare etica efectiva a tuturor fortelor individului. Alte definitii: o dispozitie psihofizica durabila de a inhiba impulsurile conform unui principiu reglator (Rohack, A. A.; cf Allport) sau o vointa moraliceste organizata (Klages, K. ). Caracterul este deci un subsistem relational-valoric si de autoreglaj al personalitatii care se exprima printr-un ansamblu de atitudini-valori. Atitudinea exprima o modalitate de raportare fata de anumite aspecte ale realitatii si implica reactii afective, cognitive si comportamentale.

In structura caracterului se disting trei grupe fundamentale de atitudini: atitudinea fata de sine insusi: modestie, orgoliu, demnitate, sentiment de inferioritate, culpabilitate, atitudinea fata de ceilalti, fata de societate: umanism, patriotism, atitudini politice, atitudinea fata de munca.

...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
1 imagini
Nr cuvinte:
332 cuvinte
Nr caractere:
2 069 caractere
Marime:
5.28 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Psihologie
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Caracterul Definitii Ale Caracterului Atitudinea
    • Referat.doc
Predat:
la gimnaziu
Te-ar putea interesa și:
Caracteristici definitorii ale achizitiilor organizationale Intr-un mediu de afaceri marcat de...
1. Scoala germana de geopolitica. Geopolitica s-a constituit ca disciplina prin eforturile unor...
1. ACCEPTIUNILE NOTIUNII DE CARACTER Ca latura relationala a personalitatii,...
Relatiile publice au ca obiectiv primordial transmiterea de informatii pentru a facilita...
1. Notiuni introductive Comunicarea manageriala este o componenta esentiala a comunicarii, in...
Sus!