Zodiacele diseca, in esenta, timpul si devenirea sub incidentele timpului. La randul sau, timpul se condenseaza si concretizeaza in calendare.
Cuvantul calendar provine din latinescul calare (a proclama, denumire legata de faptul ca pontiful anunta serbarile din inaltimea capitoliului). Timpul impune ordinea universala a succesiunilor si ordonarea lor.
Stabilirea zilei (si a orei) de nastere ca expresie a identitatii, etern in esenta lui, are in esenta si o latura de relativitate ce nu a putut fi depasita inca niciodata, chiar daca timpul nasterii este marcat in toate tarile in buletinele de identitate ale oamenilor. Dificultatea s-a nascut din faptul ca in timp ce in Europa este o ora, in America la o comanda telefonica este cu totul alta ora. Cand mergi spre America timpul este lung pentru aceleasi ore, pe cand daca faci o calatorie spre rasarit, timpul chiar are la inceput o viteza foarte mare de trecere. Persoana care se naste la aceeasi ora de ceasornic in diferite parti ale globului pamantesc se afla in alt moment al zilei pana la o distantare de aproximativ o zi. Mai exista, insa si alte probleme legate de timp si de calendare.
In primul rand exista numeroase feluri de calendare.
Calendarele lunare (dateaza din neolitic), nu sunt legate de anul solar si de revolutia lunii in jurul pamantului care se efectueaza intre 2 luni pline, fapt ce a dat varianta de 29 zile, 6 ore la 29 zile, 20 ori adica 29, 5 zile cu necesitatea de a adauga o zi la 30 luni.
Calendarul arab este, de asemenea, lunar si se foloseste inca. Cuprinde 354 zile cu 6 luni de cate 29 zile si celelalte 6 cu 30 zile.
34 ani lunari corespund la 33 ani gregoriani. Anii calendarului arab au cicluri de 30 ani a cate 355 zile.
Calendarul babilonian are tot 354 zile si 12 luni a cate 29 si 30 zile alternativ, plus, din cand in cand, 31 zile.
Calendarul grec este similar cu 29 si 30 zile lunar, a 13-a luna are loc de 3 ori in 8 ani (al doilea Poseidon). Calendarul evreu este si el ca mai sus. A 13- a luna este programata la 7 ani, apoi periodic au loc aceste suplimentari. O alta categorie de calendare se caracterizeaza prin luni de cate 30 zile si o luna suplimentara la anumite intervale. Calendarul asirian are suplimentari de 15 zile tot la 3 ani.
Calendarul Mayer are 360 zile in 18 luni a 20 zile fiecare plus 5 zile nefaste tot la 4 ani.
Calendarul lunii solare contine 12 luni si forme de decalaje ce dezorganizeaza anotimpurile din care cauza se fac adaosuri de o luna in anumiti ani pentru a se fixa anotimpurile. Calendarul egiptean implica 360 zile, probabil pentru ca cercul cerului are 360 grade. Are, de asemenea, 12 luni de 30 zile.
Inainte cu 10. 000 ani a fost un calendar solar. In anul 4236 i. e. n. egiptenii au adaugat 5 zile si au implicat cate o zi in plus la fiecare 4 ani.
Abia peste un mileniu au fixat acea zi. Ciclul de 1461 ani a fost numit Sothiac. Dupa inca 3100 ani s-a facut iar o schimbare. In 328 i. e. n. S-a manifestat cerinta unei a ...
Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont