Bazele psiho pedagogice de dezvoltare a capacităților creative

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Etapa de iluminare este acel moment fericit cand omul gaseste solutia. Poate sa vada opera in vis, poate sa vada produsul realizandu-se. Ceea ce a visat a realizat.

Etapa de verificare daca a fost corecta ideea care a aparut si a fost realizata. Prin aceste patru etape decurge creativitatea.

Cercetarile pedagogilor, psihologilor, plasticienilor ne permit ca semnul distinctiv al creativitatii este transformarea. Transformandu-le noi putem crea ceva nou. La perioada copilariei poate sa fie dezvoltata creativitatea si anume afirma acest lucru psihologii (Vigotskii, Muhina, Rubenstein). Pedagogii care au activat in domeniu (Comarova, Kazakova, Cosminskaia, Curocikina, Pantiuhina, Samorukova, Lagunskaia, Zolotnikov). Levin, Teplov, Chibri, Pincasistii, Cisteacov, Bogaciova, considera ca creativitatea este posibila la varsta prescolara si au formate careva predespozitii, fara instruire nu pot obtine acele succese, deoarece vor intalni careva greseli, greutati in calea lor si rezultatul va fi anevoios. Capacitatile se obtin numai prin munca, prin instruire si educatie. Pedagogul trebuie sa dispuna de o maiestrie foarte inalta ca copilul nici sa nu simta ca el este tutelat. Sa formam deprinderi grafice, cum mai usor trebuie sa faca o linie orizontala, verticala, un cerc, un patrat.

Singur copilul n-o sa reuseasca sa insuseasca ce culori pot sa imbine pentru a obtine o culoare data, unde trebuie sa situeze un punctisor in locul ochiului. El poate sa afle lucruri frumoase, noi, care duc la o dezvoltare mai inalta. Sa ne folosim de acele trepte senzitive identice acelei perioade de dezvoltare a copilului corespunzatoare varstei. Copacul se deseneaza in felul urmator, invatand copiii sa redea o linie verticala, orientand copilul cu varful pensulei din partea de sus conduce pensula in jos si cateva crengute situate in forma de unghi. Pe baza cunostintelor intelectuale cream, dezvoltam la copii potentialul creativ.

Trebuie sa respectam niste etape. Avand abilitati practice nascociri teoretice putem sa dezvoltam creativitatea.

Sa formam cunostinte, priceperi, deprinderi, sa formam capacitati de analiza, sinteza, comparare, sa invatam copilul sa mediteze asupra celora ce este in mediu. Sa spuna-n glas despre ceea ce a meditat. Prelungind sa-si gramadeasca, achizitioneze cunostinte si sa le spuna in glas, sa le analizeze, caracterizeze. Sa-si poata alege o tema dupa capacitatile si posibilitatile sale. Sa constientizeze continutul viitoarei imagini, din ce elemente, figuri, forme o sa realizeze.

Selectarea materialului de unde sa aleaga materialele pentru desen, foaia de hartie, culoarea, conturul foii la modelare, lut, cutitas, obiecte de a scobi, de a face un ornament pe obiectul modelat.

Actualizarea ce si cum sa redea. Proiectarea copilul trebuie sa stie sa-si poata proiecta, de ce, cum poate incepe lucrarea. De educat in asa fel, de dirijat copilul ca el sa aiba incredere in fortele proprii.

Atingerea unui ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Bazele Psiho Pedagogice De Dezvoltare A Capacitatilor Creative
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
15 pagini
Imagini extrase:
24 imagini
Nr cuvinte:
5 762 cuvinte
Nr caractere:
31 710 caractere
Marime:
27.95KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Psihologie
Predat:
la gimnaziu
Sus!